Még véletlenül sem a szarvasgombáról vagy a wasabiról van szó. Csak azért nem tudjuk, hogy valójában a sáfrány méregdrága, mert nagyon kis kiszerelésben lehet kapni.


Csak kevesen tudják, hogy létezik egy fűszer, mely drágább a szarvasgombánál, a wasabinál, de még az aranynál is. A zsenge, piros szálakból elég egy egészen csekély mennyiség is, hogy feldobja az ételek ízét, írja a sáfrányról az IFL Science.

A folyamatot tovább drágítja, hogy a leszedés után nagyon óvatosan kell bánni a növénnyel. A bibéket tálcákra kell teríteni és lassan, faszéntűzön szárítva alakulnak át a mindenki által ismert, szárított sáfránnyá.

A valódi sáfrány ára fontonként (kb. 45 dekagramm) 2000 és 10 000 dollár, vagyis 730 ezer és 3,6 millió forint között mozog. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy rengetegen próbálkoznak a fűszer hamisításával. A legnépszerűbb trükkök közé tartozik a vörösre festett kukoricabajusz, a vékonyra szeletelt répa, de az idők során akadtak olyanok is, akik egyszerű piros papírt akartak sáfrányként értékesíteni.

Nemcsak az alapanyagot, hanem a kész fűszert is gyakran hamisítják. A csalók általában a lényegesen olcsóbb kurkumával vagy paprikával keverik össze a méregdrága sáfrányt, hogy többnek tűnjön.

Az igazán jó minőségű sáfrány titka azonban az aromájában rejlik, melyet az előállítási folyamat során megszabott magas követelmények biztosítanak, egyúttal kizárják a silányabb minőségű fűszer használatát. Ezt az aromát azonban nem könnyű megőrizni, ráadásul csak rövid ideig áll el, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között tartjuk.

Bár a sáfrány a világ legdrágább fűszere, szerencsére egészen kis mennyiség is elég belőle, hogy feldobja az ételek ízét. Ezért is árulják meglehetősen kis, de megfizethető kiszerelésben a legtöbb boltban.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!