A Dunán történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében a hajóskapitány letartóztatását indítványozza a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség, döntés szerdán születhet - közölte a fővárosi főügyész kedden.

Új fejlemény az ügyben, hogy bővült a - megalapozott gyanú tárgyát képező - bűncselekmények köre, a nyomozó hatóság szerint a veszélyhelyzetet előidéző férfi gyanúsítható

35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával is.

Emellett az ügyészség szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll:

- csak így biztosítható a terhelt jelenléte az eljárásban,

- valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása - írták.

A kényszerintézkedés kérdésében a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró várhatóan szerdán dönt.

A nyomozók hétfőn őrizetbe vették a kapitányt, és az újabb gyanúsítás azután történt, hogy a Kúria hétfőn kihirdetett elvi jellegű határozatában törvénysértőnek minősítette az alsóbb fokú bíróságok döntését, amellyel óvadékot engedélyeztek a hajóskapitánynak. A Kúria határozata ugyanakkor csak a törvénysértést állapíthatta meg, a konkrét ügyben a kényszerintézkedés változatlan maradt.

Május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott, és csak hét embert sikerült kimenteni közülük.