Mészáros Máté 2015-ig volt a Vígszínház tagja, és most a hvg.hu-nak mesélt arról részletesen, hogy milyennek látta ott Eszenyi Enikő rendező-igazgatót.

Korábban a 24.hu részletesen bemutatta, hogy Eszenyi korábbi kollégái mennyire megalázónak és elnyomónak élték meg az igazgató-rendező vezetői stílusát.

Mérgező légkör a Vígszínházban - egykori kollégák Eszenyi Enikő vezetői stílusáról

Több volt alkalmazott beszélt arról, hogy a verbális erőszak és a nyilvános megalázás az igazgató visszatérő eszköze. Eszenyi szerint azonban ő sosem sérti meg mások emberi méltóságát.

Cikkünk megjelenése után a Vígszínház több, korábbi művésze a nyilvánosság elé állt, és megerősítették, amit kollégáik nekünk állítottak. A fenntartó Főváros vizsgálatot rendelt el az ügyben ma.

Mészáros Máté az első színész, aki hosszabban beszélt a Vígszínházban kialakult helyzetről.

A verbális bántalmazásnak, a lelki abúzusnak nagyon sok formája van, de nekem akkor nem is azt volt a legnehezebb elviselni, hanem azt, hogy a Vígszínházban egy olyan légkör alakult ki, amelyben azt éreztem, hogy nem tudom elmondani, amit akarok. Hogy például nem lehetett vele arról beszélni, hogy nem érzem jól magam, mert nem jók a munkakörülmények, és változtassunk ezen, emeljük meg mondjuk, a fizetést. Hogy nem tudtam tisztázni vele, mint főnökömmel, hogy itt vagyok három éve, és valami nem stimmel a szabadnapjaimmal, mert olyan, mintha nem is lennének.

Ehhez még azt is hozzátette, hogy:

Amikor Enikő rendezett, olyan hangsúlyokat, hangerőt és olyan stílust engedett meg magának, amitől azt érezted, hogy összeszorul a gyomrod. Gyakran voltam ilyesminek fültanúja. Ebben a munkában a te testeddel, a te súlyoddal, a te testalkatoddal vagy kint a színpadon, és az instrukciók során lehet személyeskedni egy bizonyos szintig, de egy ponton túl már bántó a személyeskedés.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!