Nincs elég oltás, összesen egyetlen laboratórium van az országban. Közben a majomhimlő már Európába is eljutott, elsősorban a 45 év alatti korosztályra lehet veszélyes.


Egide Irambona, egy 40 éves burundi férfi, kilencedik napja fekszik a King Khaled Egyetemi Kórház egyik szűk, napfénnyel alig megvilágított szobájában. Arcán és testén fájdalmas hólyagok virítanak, amelyek a majomhimlő (mpox) tünetei.

– meséli a BBC-nek. A fájdalom később a lábára húzódott, és ekkor vált nyilvánvalóvá: megfertőződött a vírussal.

Irambona esete nem egyedi, Burundi több mint 170 megerősített majomhimlő-esetet jelentett az elmúlt hónapban, főként Bujumburában. A vírus főként szoros érintkezéssel terjed, és Irambona felesége is megfertőződött. „Egy barátomtól kaphattam el, akinek hólyagjai voltak, de akkor még nem tudtam, hogy ez majomhimlő” – mondja halkan.

A helyzet egyre súlyosabb a fővárosban. A kórházban jelenleg 59 ágyon ápolják a fertőzötteket, köztük több mint egyharmadukat 15 év alatti gyerekek. „A gyerekek a legveszélyeztetettebbek” – mondja Odette Nsavyimana, a kórház vezető orvosa.

A helyi egészségügyi hatóságok aggódnak a járvány terjedése miatt. „Aggódom a növekvő számok miatt. Ha így folytatódik, nem leszünk képesek kezelni a helyzetet” – mondja Dr. Liliane Nkengurutse, a Közegészségügyi Vészhelyzetek Operatív Központjának igazgatója.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!