Kiderült, hogy a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás tudományos alapon nem állja meg a helyét.


Nemrég kiderült a Cambridge-i Egyetem kutatásából, hogy napi 7 óra alvástól már energikusnak érezzük magunkat és készek leszünk az előttünk álló napra. A The Sun ennek alapján összegyűjtötte, hogy a rendelkezésre álló tudományos kutatások szerint mire mennyi időt kellene fordítanunk a tökéletes élethez.

A Tamperei Egyetem kutatása szerint az ideális nyaralás hossza 8 nap. A finn tudósok úgy vélik, ennyi időt távol kell tölteni a mindennapoktól ahhoz, hogy maximálisan feltöltődjünk és kipihenjük magunkat, de még ne legyen honvágyunk és ne kezdjünk unatkozni.

Angol egészségügyi szakértők szerint hetente legalább 150 percet sportolással kell tölteni. Vagyis ideális esetben naponta legalább 21 perc az aktív mozgásé, ami akár az edzőtermek látogatásától kezdve a sétáig bezárólag bármi lehet.

Josh Davis szerint az emberi agy rövidebb etapokban hatékonyabb működésre képes, mint a sokáig tartó összpontosítás során. A neurológus kutatásaiban arra jutott, hogy a hosszabb szünetet követő munkaórák jóval produktívabbak, mintha napi nyolc órában folyamatosan dolgozunk. A tudós szerint a mai 20-30 perces szünetek helyett a főnököknek éppen ezért érdemes lenne megfontolni a 2 órás ebédszünetet, amit nagyjából ilyen hosszú hatékony munkavégzés követne.

A YouGov online közvéleménykutató szerint az emberek 55 százaléka szerint egy film ideális hossza két óra. A válaszadók leginkább a 90-120 perces filmeket kedvelik, derült ki egy felmérésből. Hollywood ugyanakkor ezzel éppen ellentétes irányba halad: a Dűne, a Batman és a James Bond legújabb része is háromórás volt, miközben egy film átlagos időtartama manapság már 131 perc.

10 percet bőven elég a kádban a tölteni az alvás előtti kifogástalan ellazuláshoz egy orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Még egy óra sem kell ahhoz, hogy az első randin eldöntsük, lesz-e folytatás. A Cosmopolitan magazinban megjelent összeállítás alapján 57 perc bőven elég egy kávé vagy némi iszogatás melletti első beszélgetésre.

Tévedés, hogy az ideális aktus órákon át tart. A Pennsylvania Állami Egyetem számításai szerint a tökéletes szexre elég mindössze 7-13 perc.

Komoly problémákat okozhat, ha valaki 2 óránál tovább bámulja a tévét. A Biobank egészségügyi kutatási projekt 12 évig tartó megfigyelés után jutott arra a következtetésre, hogy azoknak a legalacsonyabb az általános egészségügyi kockázata, akik napi 120 perc alá szorítják a tévénézést.

A japán Toho Egyetem tudósai megállapították, hogy a gyerekek ölelésére bőven elég 20 másodperc. Ennél tovább nem is érdemes szorongatni a legkisebbeket, mert a hosszabb ölelés után a többségüknek elkerülhetetlenül rossz kedve lesz.

A DeskTime termelékenységet mérő alkalmazás adatai alapján 52 percig képes a tökéletes összpontosításra egy alkalmazott. Ezután 17 perc szünetet kell tartani, majd ismét csúcsra lehet járatni a produktivitást.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!