Vannak közöttük gyanús cégek is, amelyek a feltételezések szerint fedőcégek lehetnek.


A HVG 360 írt cikket arról, hogy milyen sok céget alapítottak az oroszok az elmúlt szűk két évben, vagyis a háború kitörése óta - foglalta össze a 444.hu.

A lap szerint az európai titkosszolgálatok feltételezik, hogy az orosz állampolgárok által mostanában az Unióban alapított cégeket esetenként “egyfajta fedésre használják” az orosz szolgálatok. Az orosz hírszerzésnél ugyanis a háború miatt felértékelődtek az úgynevezett illegális, vagyis nem diplomáciai státuszban lévő ügynökök.

A legtöbb mostanában oroszok által nálunk alapított cég mikrovállalkozás, de hozott létre nálunk fióktelepet a Roszatom egyik egyik leányvállalkozása és a lap megtalálta az ismert orosz futárpostacég, a CDEK új magyarországi leánycégét is.

A HVG 360 cikke kiemel néhány gyanús orosz céget, ilyen például a szoftver- és számítógép-kereskedelemmel foglalkozó ITK System, a drónalkatrészeket gyártó DGK Navigation Kft vagy a kémbankhoz hasonlító IRIAS Hungary Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!