A mexikói José Alvarenga egy társával együtt keveredett ki a nyílt óceánra, és egy csónakban próbáltak valahogy túlélni. A társa meghalt pár hét múlva, de neki több, mint egy éven át sikerült élve maradni.


José Salvador Alvarenga évtizedek óta halászott a tengeren, főként cápákra ment Mexikóban, de 2012 novemberének egyik végzetes napján egy hihetetlen kaland vette kezdetét - írja az Unilad.

José - aki 33 éves volt az utazás napján - általában pár napig halászott a Csendes-óceánon barátjával, az azonban nem volt elérhető akkor, ezért a tapasztalatlan Ezequiel Córdobát vitte magával, aki 22 éves volt.

Kezdetben jól ment a halászat, és mikor jött egy vihar, nem akarták abbahagyni, és ez végzetes döntésnek bizonyult. Aztán már hiába próbáltak visszamenni a szárazföldre, kisodródtak a nyílt óceánra, ahol a vihar tönkretette a felszerelésük nagy részét.

Furamód a műanyag palackok, amelyek amúgy szennyezi a bolygó vizeit, mentették meg Josét és Ezequielt, akik több mint 70 palackot gyűjtöttek össze az óceánból, és megtöltötték őket, amikor végre eleredt az eső.

Ami az étrendjüket illeti, leleményesnek kellett lenniük. Jonathan Franklin újságíró – a José kalandjairól szóló 438 nap című könyv szerzője – elmondta:

„Az első hónapban teknősöket ettek, mert közel voltak a parthoz, és sok tengeri teknős volt. Megfogták őket, megölték, majd összegyűjtötték a vért, és megitták. Kiderült, hogy rendkívül egészséges és energiát ad.

- mondta Jonathan.

Ahogy egyre távolabb sodródtak, kreatívabbnak – és kegyetlenebbnek – kellett lenniük a túléléshez. Megvárták, míg a madarak egy botra szállnak a csónakjukon, majd megfogták, és eltörték az egyik szárnyát. Így több tucat madarat tudtak összeszedni a hajón

A túlélés kulcsa a józan ész megőrzése volt, ráadásul José és Ezequiel nagyon különböző emberek voltak – előbbi bulizós vidám típus, utóbbi pedig evangéliumi keresztény.

"Alvarenga azt képzelte, hogy sétál a tengerparton, és meglát egy lányt, akivel mindig is flörtölt – ez az alternatív valóság tartotta életben.

Azt mondta neki: "Jonathan, életem legjobb ételei azok a képzeletbeli étkezések voltak, amelyeket a tengeren ettem. A legjobb szex pedig az ottani képzeletbeli szex volt."

Sajnos Ezequiel 10 hét múlva meghalt, miután egy mérgezett madár miatt nem mert enni később belőlük, és elfogyott az ereje.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!