Még hogy nem lehet sikeres vállalkozást alapítani Magyarországon!


Hat ábrán mutatta be a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) decemberben, hogy 300 ezer közbeszerzési eljárást vizsgálva milyen sok a gyanús kiírás – írta meg a 444.hu.

Azóta újabb táblázatokat és képeket közöltek, amik közül némelyik egészen sokkoló. Az illusztráció szerint van egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat (ennél közelebbről nem nevezik meg), ahol három cég szinte mindig nyer.

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. A fenti három cég viszont 557 és 87,43 illetve 148,7 pont eséllyel győz, ha elindul az adott város valamelyik közbeszerzésén.

Azt is megmutatták, hogy a közel 300 ezer darab, 2005 óta kiírt magyarországi közbeszerzés között milyen magas az olyan kiírások aránya, amelyekre csak egyetlen cég jelentkezett. Ezeket tartják a leggyanúsabbnak korrupciós szempontból, mert itt felmerül, hogy eleve egy cégre írták ki a pályázatot, valódi verseny nélkül.

Az EU szerint a közbeszerzések 10 százalékánál reális az egyszereplős kiírások aránya – 2022-ben Magyarországon 35 százalék körül volt ez a szám.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!