Svédországban mostantól maximum nyolcan vehetnek részt nyilvános eseményeken. Eddig akár 300-an is összegyűlhettek egy esküvőn, vagy temetésen. Ez eddig a legszigorúbb intézkedés a koronavírus járvány kitörése óta Svédországban. Stefan Löfven miniszterelnök bejelentette, hogy az intézkedés november 24-én lép életbe.

"A szigorítás a társadalom minden tagjára vonatkozik" - mondta Löfven, hozzátéve, hogy a svédek a második hullám során nem tartották be a koronavírussal kapcsolatos ajánlásokat, úgy mint ahogy azt tavasszal tették. „Ne járjanak edzőterembe, ne menjenek könyvtárakba, ne rendezzenek vacsorákat! Mondják le" - mondta.

Svédországot egyébként a második hullám később érte el, mint Európa többi részét, de kórházban kezeltek, új fertőzöttek száma ott is megugrott a hónap eleje óta - írja a Guardian.

A legfrissebb adatok szerint a skandináv országban rekord számú 5990 új esetet regisztráltak egy nap alatt. Így Svédországban eddig összesen 177 355-en kapták el a koronát és 6164 ember halálát okozta a vírus. Ami első látásra valóban magasnak tűnhet, azt azonban fontos hozzátenni, hogy míg ott az utolsó adatok szerint egy nap alatt 11-en haltak meg, addig Magyarországon tegnap 91 ember vesztette életét a koronavírus miatt.

A skandináv országban eddig viszonylag könnyeden kezelték a pandémiát. A vírust a jelenlegi szigorúbb intézkedéssel lassítani próbálják, az egészségügyi ellátórendszer fenntarthatósága érdekében.

hirdetés

A korlátozás egyébként csak a nyilvános összejövetelekre, sport és kulturális eseményekre vonatkozik. Az otthoni, családi találkozókat nem tiltják meg. Az éttermek, üzletek és iskolák egyelőre nyitva maradnak.

"Ez egyre rosszabb lesz" - mondta Löfven. „ Mindenki tegye a kötelességét és vállaljon felelősséget a vírus terjedésének megállításáért. Tavasszal nagy együttműködést tapasztaltunk. Ehhez elég volt ajánlásokat megfogalmaznunk, például, hogy mindenki tartsa a megfelelő távolságot és lemondja a személyes találkozóit. Most úgy tűnik kisebb az együttműködés" - fogalmazott Löfven.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés