Megérkezett az Ahsoka első két része, amit minden rajongónak látnia kell, és reméljük, még nagyon sok ilyen tartalmat gyárt a Disney! Elmondjuk, miért.

Régóta vártunk egy jó Star Wars-történetre. A Mandalóri első évadja feladta a leckét mindenkinek. Remek kis kezdet volt, amit sajnos nem úgy folytattak, ahogy kellett volna. A Mandalóri második szezonja szinte csak arra volt jó, hogy az alkotók megismertessenek új karaktereket, akik saját sorozatot fognak kapni a Disney+-on. Kicsit belterjesnek tűnt az egész, és a harmadik évadra nagyon megfáradtnak hatott.

Ami egy szinte tökéletes sorozat, jó karakterekkel és átható atmoszférával. Egy nagy hibája volt. Nem hozta a Star Wars-hangulatot. Bármilyen sci-fi univerzumban játszódhatott volna, a Star Wars-témák, hangulat teljesen háttérbe szorult, ami teszem hozzá, zseniálisan működött, de nem igazán kaptunk a klasszikus Csillagok háborúja-feelingből.

Na, itt jön be a legújabb nagyágyú: Ahsoka. A karaktert a 2008-as A klónok háborúja animációs sorozat óta követhetjük, teljesen a mozifilmek csapásvonalán kívül. Szerepelt a Star Wars: Lázadók sorozatban is, majd A Mandalóri második évadjában találkoztunk vele először élőszereplős verzióban.

a bölcs Jedi mester szerepére és ez a saját sorozatában se lett másképp.

Az Ahsoka első két részéből árad a Star Wars-hangulat a négyzeten. Az első pillanattól kezdve A klónok háborújás emlékek törnek elő a nézőből. Majd megtámadnak a Lázadók-flashbackek és teljesen beszippant a sorozat. Történetünk szerint Ahsoka Tano (Rosario Dawson) Thrawn főadmirális után kutat, mert pletykákat hallott, hogy mégsem halt meg a Lázadók cselekményeinek köszönhetően.

Szinte ő az egyetlen plusz karakter a Disney előtti könyvkánonból, akit átvett a Fox után érkezett új rezsim. Mindig is nagy közönségkedvenc volt a rajongók körében, vannak fanok, akik a Thrawn-könyvtrilógiából, vannak, akik a Lázadók-sorozatból ismerik, de mindenki imádja a karaktert.

Ahsoka Thrawn utáni kutatása közben felkeresi a Lázadók két életben maradt főszereplőjét, Hera Syndullat (Mary Elizabeth Winstead) és Sabine Wrent (Natasha Liu Bordizzo), hogy segítsenek neki.

A Mandalóriból ismert Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto) felbérel egy, a rendet elhagyó Jedit, Baylan Skollt (Ray Stevenson) és tanítványát, Shin Hatit (Ivanna Sakhno), hogy még a Jedik előtt találják meg a főadmirálist. Ez elindít egy egész pofás kis macska-egér játszmát a két oldal között.

Dave Filoni valószínűleg erre a lehetőségre várt évek óta. Ő volt a A klónok háborúja, Lázadás showrunnere és még A Mandalóri egyik producere is. Végre lehetőséget kapott, hogy folytassa a megkezdett történeteit. Ahsoka teljesen az ő gyermeke, és nagyon szép gesztus a Disney részéről, hogy be is fejezheti a „szürke” Jedi történetét – már ha az egeres vállalat enged lezárni akármit is, ami sikeres.

A régi karakterek hozzák a tőlük elvárt giccses stílust: Sabine még mindig lázadó, Hera klasszikus Han Solo-karakter, Ahsoka pedig a bölcs Jedi, aki talán több erővel rendelkezik, mint Darth Vader maga.

A színészek hozzák a kötelezőt, mintha mindenkire ráöntötték volna a szerepet. Mary Elizabeth Winstead egy-egy nézése zseniális, Natasha Lieu Bordizzo Sabine-je mintha az animációs sorozatból szabadult volna, bár talán kissé giccsesre vette a figurát. Rosario Dawson hiába a címszereplő, talán ő a legérdektelenebb karakter, valószínűleg a túl erős, szinte halhatatlan karaktere miatt.

Szinte látom magam előtt, hogyan próbálják minél inkább Darth Tyranusosra írni a figurát. Őt a mindig gonoszt alakító Sir Christopher Lee játszotta anno A klónok háborújában. A két szerep között erős áthallást érezni. Baylan tanítványa, a különleges arcú Ivanna Sakhno is érdekesnek tűnik. A jókat erősíti még David Tennant, mint Huyang a Jedi oktató android hangja. Azért emelem csak ki, mert egyrészt zseniális színészről van szó, másrészt ott ültem a képernyő előtt, és gondolkodtam, honnan ismerős a droid hangja.

Őt már a Vajákban is nagyon kedveltem, mint a megkérdőjelezhető erkölcsű varázsló Stregobor, illetve a Lázadókban is ő volt Thrawn hangja.

Felvezető résznek tökéletes volt ez az első két epizód, Obi-van sorozattal ellentétben itt van tartalom bőséggel. Nem unalmas, pörög a cselekmény, néha leül kicsit a lendület, de akkor is előtörnek a Klónháborús/Lázadós emlékek és a két rész eltöröl minden negatív szájízt, amit az utóbbi időben a Disney a brandnek okozott.

Akik nem ismerik ezeket, azok is bátran próbálkozzanak vele, mert annyira nem épít a régi alapokra, mint azt az ember gondolná, úgy is élvezhető, ha ezekről a karakterekről sose hallottunk. Mivel A Mandalóriban már Ahsoka bemutatkozott, így a címszereplő nem lesz idegen, azoknak se, akik csak a Disney+-os sorozatokat követték. Csak így tovább Dave Filoni, az Erő legyen veled! Az Ahsoka első két része megtekinthető a Disney+ kínálatában.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!