Az egyik német politikus szerint: „a cél a jelenlegi tulajdonosok kiszorítása, hogy kikényszerítsék náluk a cégeik eladását. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gyakorlatok elképzelhetők az Európai Unióban”.


Orbán Viktor és a magyar kormány „maffiamódszereiről” jelent meg egy hosszú írás a Spiegel című lapban. A cikkben arról írnak, hogy előbb ellehetetlenítenék, majd elűznék a német cégeket és érdekeltségeket Magyarországról - írja a német lap alapján a 24.hu.

Szerintük

- vélekedik a német lap.

Egy történetet is megírtak arról, hogy két németországi építőipari beszállítócégek egy „gyorsan bővülő cégcsoport” vállalkozótól kaptak levelet arról, hogy „szakmai spektrumuk” kiszélesítésének keretében felvásárolnák a két cég magyarországi leányvállalatát, a Duna-Dráva Cement Kft.-t. A magyar miniszterelnökkel szoros kapcsolatot ápoló levélíró a lap szerint úgy gondolta, visszautasíthatatlan ajánlatot tett, megköszönte a baráti együttműködést, majd arra biztatta a németeket, hogy mielőbb kezdjék meg a tárgyalásokat. A német fél pedig levonta a következtetést: a Duna-Dráva Cement Kft. útban van a magyar kormány gazdasági érdekeinek, és ezt mielőbb ki akarja küszöbölni.

Ezen kívül jogszabályokkal is próbálják kiszorítani a külföldi tőkét, amivel hátrányos helyzetbe hozzák többek között a német cégeket is a magyar piacon. Úgy vélik, ilyen volt az a rendelkezés is, amely megtiltotta a Duna-Dráva Cement Kft.-nek, hogy engedély nélkül külföldre exportáljon. Vagy bevezették a többletbányászati díjat, amivel a két német cég leányvállalata minden eladott zsák cementen veszteséget termelt.

A lap felhozza kereskedelmet is. Szerintük a magyar kormányfő nem nézi jó szemmel például az Aldit vagy a Lidlt. Számukra például hátrányos az árstop, a gyakori ellenőrzés és büntetés. emellett pedig azt próbálja elérni, hogy a rendkívül magas inflációért a magyar vásárlók a külföldi, köztük a német áruházláncokon vezessék le a haragjukat.

Az írásban német politikusokat is idéznek, akik már felszólaltak Orbán „maffiamódszerei” ellen, amelyekkel elsősorban a hatalmát biztosítja, mellette pedig a saját embereinek a vagyonát hízlalja.

„Orbán megbünteti azokat a cégeket, amelyek nem szolgálják a »cimborakapitalizmusának« építését. Nem engedhetjük, hogy ezt megússza”. A korrupció egyre növekszik, és a gazdaság egyértelműen rossz irányba halad

– mondta Daniel Freund, a Zöld Párt európai parlamenti képviselője.

A kereszténydemokrata CDU politikusa, Gunther Krichbaum pedig úgy vélekedett:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!