Svédország 28-18-ra legyőzte Lengyelországot a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában.

A jövő januári világbajnokság két házigazdájának mérkőzésén a 12. percben még csak 6-5-ös hátrányban voltak a lengyelek,

ám ezt követően a szünetig csupán egyszer találtak a hálóba, így a svédek tulajdonképpen egy félidő alatt eldöntötték a találkozót.

A szünet után sem változott a játék, a 36. percben már tíz gól volt a különbség, a meccs háromnegyedénél pedig 23-10-re vezetett a tavaly vb-ezüstérmes Svédország. Az alacsony színvonalú meccs folytatásában a skandinávok lesüllyedtek a lengyelek szintjére, ezt ellenfelük egy 6-1-es sorozattal használta ki, és végül 28-18-ra kapott ki.

A meccs legjobbjának Tobias Thulint választották, a svéd kapus negyvenszázalékos hatékonysággal védett.

Thulin egyik védése:

.@handballpolska ???????? are struggling to get the ball past a stellar Tobias Thulin @hlandslaget ????????#ehfeuro2022 #watchgamesseemore pic.twitter.com/rkw0YjJp6b

- EHF EURO (@EHFEURO) January 21, 2022

A címvédő Spanyolország 26-25-re legyőzte pénteken az orosz csapatot. A két csapat nem pihenhette ki magát: a spanyoloknak a csütörtök délutáni mérkőzésük után mindössze húsz órával kellett ismét pályára lépniük, de az oroszoknak is csak 22 és fél órájuk volt. Mindez látszott is a két csapat pénteki teljesítményén, elsősorban támadásban volt sok a hiba. Viktor Kirejev remekül kezdett az orosz kapuban, de csakhamar a Telekom Veszprém spanyol hálóőre, Rodrigo Corrales is bravúrokat mutatott be.

Igor Szoroka vezérletével az oroszok többször is vezettek, ám ellenfelük egyre javuló védekezésének és Agustín Casado Marcelo, illetve a veszprémi Jorge Maqueda góljainak köszönhetően jól tartotta magát, majd egy 3-0-s sorozattal fordított, így a szünetben 12-11-es előnyben volt.

A pozsonyi összecsapás második félidejének negyedik percét követően nagyot változott a játék képe, az immár hatékonyabban védekező oroszok Dmitrij Szantalov találataival elléptek a címvédőtől (15-19). Kirejev továbbra is jól védett, a túloldalon viszont Corrales helyett Gonzalo Pérez de Vargas érkezett, csapatuk pedig nyitott védekezésre váltott és két percen belül felzárkózott (21-22), majd egyenlítenie is sikerült.

A spanyolok húsz perc elteltével vezettek ismét, és az izgalmas, de nem éppen színvonalas hajrában egy gólt megőriztek előnyükből. A végső dudaszó után már a győzelmet ünnepelték, de a játékvezetők a videobírós visszajátszás megtekintése után időntúli büntetőt ítéltek az oroszoknak. Mivel Szoroka a kapufát találta el, a címvédő játékosai másodszor is megünnepelték sikerüket.

Soooo close to a draw! ????@rushandball ???????? vs @RFEBalonmano ????????#ehfeuro2022 #watchgamesseemore pic.twitter.com/6lTK2oOk6f

- EHF EURO (@EHFEURO) January 21, 2022

Jorge Maqueda négy góllal, Corrales tíz védéssel járult hozzá a spanyol válogatott ötödik mérkőzésén az ötödik győzelméhez. Ezzel csapatuk újabb nagy lépést tett az elődöntőbe jutás felé.

A lefújás után Rodrigo Corrales elmondta, fáradtak, mert nem volt sok idejük az előző, szintén szoros meccsük után.

"Az orosz egy tapasztalt csapat, de mi higgadtak maradtunk, kitartottunk a tervünk mellett, és tudtuk, mit csinálunk" - nyilatkozta. A veszprémi kapus hangsúlyozta, még nem biztosították az elődöntőbe jutásukat, de a Norvégia elleni találkozón erre is sor kerülhet.

Vasárnap beléphetünk a legjobb négy kapuján, de az edzőnk mindig azt mondja, maradjunk két lábbal a földön

Eredmények, középdöntő, 2. forduló, II. csoport (Pozsony):

Svédország - Lengyelország 28-18 (14-6)
Spanyolország - Orosz csapat 26-25 (12-11)

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!