Három és fél évvel a tragédia után júniusban született meg az ítélet a 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset ügyében Olaszországban. A buszt vezető magyar sofőr nem jogerősen 12 év szabadságvesztést kapott. Azért csak ennyit, mert rövidített tárgyalást kért, de ez így is Olaszország történetének legsúlyosabb büntetése, amit közúti baleset okozásáért szabtak ki.

Ott az ítélet indoklását nem olvassák fel, azt csak később írásban kapják meg az érintettek. Ez néhány napja megtörtént. A családokat képviselő egyik ügyvéd Magyarországon elsőként az RTL Híradóval ismertette annak tartalmát.

"Az indoklásban lényegében leszögezik, hogy a sofőré a felelősség, mert az alvászavara miatt veszítette el az uralmát az autóbusz felett. Ez az alvászavar pedig nagyon valószínű, hogy a sofőr súlyos betegségéből következett"

- mondta az RTL Híradónak az ügyvéd.

A veronai bíróság szerint ez egy alaposabb orvosi vizsgálattal kiszűrhető lett volna. De a bíró jelezte azt is, hogy az Olaszországban első fokon 12 évre ítélt sofőrnek az üzemorvos egy felületes vizsgálat után adott engedélyt a vezetésre, ezért további nyomozást szorgalmaznak. A magyar hatóságok ebben az ügyben nemrég megszüntették a nyomozást. A hozzátartozók most újabb eljárást kezdeményeznek.

hirdetés

A veronai buszbaleset büntetőperében a sofőrön kívül 5 olasz autópálya mérnök is vádlott. Az ő esetükben novemberben folytatódik a tárgyalás. A sofőr fellebbezett, így ő másodfokon Velencében áll majd bíróság elé, várhatóan jövőre.

Az RTL Híradó riportja:



hirdetés