Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban döntött arról, hogy a tiszaújvárosi választási bizottság jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot, mondván, a nyilvántartásba vételi kérelmet olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Ám mégis gyűjthet aláírásokat Bíró László, aki Tiszaújvárosban az ellenzék közös jelöltjeként vehet részt az időközi országgyűlési választáson. Bíró szombaton át is vette az ajánlóíveket, erről a közösségi oldalán számolt be:

"A Fidesz ellehetetlenítette, hogy összellenzéki jelöltként elinduljak választáson, de nem hátrálunk! Bár saját pártom, a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem indulhat el ezen a választáson, a többi ellenzéki párt kitart mellettem. Ennek megfelelően ma reggel nyolckor átvettem az ajánlóíveket, és megkezdtük az aláírások gyűjtését. Szívvel-lélekkel értetek!"

- írta.

Security Check Required

null

hirdetés

Pénteken az ellenzéki politikusok egy közös sajtótájékoztatón tiltakoztak amiatt, mert "a Nemzeti Választási Bizottság nem engedi indulni a közös ellenzéki jelöltet, Bíró Lászlót" Tiszaújvárosban.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, európai parlamenti képviselője arról beszélt: jól mutatja a Magyarországon épülő, "a demokratikus intézményeket eltérítő hibrid rendszer" jellegét, hogy a Fidesz akadályozza a közös ellenzéki jelölt elindítását az októberi időközi képviselőválasztáson.

Az MTI kérdésére közölte: keresik a megoldást, miután a Kúria pénteken helybenhagyta az NVB döntését, amelyben visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson. De már akkor közölte, az ellenzéki pártok kitartanak Bíró László indítása mellett.

Harangozó Gábor, az MSZP országos elnökségének tagja szerint a Fidesz fél az egyesült ellenzéki erőktől, mert a tavaly őszi önkormányzati választás megmutatta, hogy a kormánypárt veszít erejéből. Az ellenzék szolidaritást kér a szabad világ demokratáitól és az Európai Unió szabadságszerető polgáraitól - mondta.

Sebián-Petrovszki László DK-s országgyűlési képviselő úgy vélte: az elmúlt tíz évben működő demokráciából hibrid rezsimmé alakult Magyarország, ahol korlátozott a szabad és tisztességes politikai verseny. Szerinte ez az állam túszul ejtésének klasszikus esete.

Demeter Márta LMP-s frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a hibrid rezsimek jellemzője, hogy a kormánypárt adminisztratív eszközökkel próbálja visszaszorítani az ellenzéki erőket. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor fél kétharmados parlamenti többsége elvesztésétől.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az ellenzéki egység fontosságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy 2018-ban csak kis többséggel nyert a kormányoldal Tiszaújvárosban.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt emelte ki, hogy megtörhetetlen az ellenzéki pártok támogatása jelöltjük felé, Bíró László indulását pedig nem lehet adminisztratív lépésekkel hátráltatni.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd - írta az MTI.


hirdetés