Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Valahányszor betoppanunk egy boltba, és meghalljuk a "Segíthetek valamiben?"-t, a hajunk máris az égnek mered? Vajon miért oly irritáló az étterem menedzserének is a kérdése: "Várják önt?" Sokunkban ellenérzést váltanak ki ezek a semleges mondatok, a legmeglepőbb viszont, hogy közülünk a legtöbben meg sem tudják magyarázni, miért zavarja őket.

A pszichológusok a dolgok mélyére néztek, és most konkrét válaszokkal jönnek a fenti kérdésekre.

"Segíthetek valamiben?"

Az angol nyelvben a "Can I help you?" egy standard udvariassági kifejezés, mely találóan hangzik egy beszélgetés elindításához, és nem kötelez senkit semmire, sem a beszélőt, sem pedig azt a személyt, akinek címezték a kérdést.

A mi nyelvünkön ez az ártatlan kis kérdés egy picit zavarón és erőltetetten hangzik. Azt sugallja, hogy az ember, ha tényleg segíteni akar nekünk, biztos másképp fejezné ki magát, más szavakat használna. Ez a kérdés azért irritál minket, mert hajlamosak vagyunk az őszinteséget részesíteni előnyben az udvariassággal szemben. Ezért sértik a fülünket az udvariassági formulák, és váltanak ki negatív reakciót a hamis mosolyok.

Az eladónak nem szabad rámenősnek lennie. A vásárlónak időre van szüksége, hogy körülnézzen.

Az "Ön valami konkrét dolgot keres?" kérdés és társai alapból helytelenek. Mert amikor belépünk egy boltba, még alig van fogalmunk, pontosan mit is szeretnénk. Sokaknak ez a mondat azt juttatja az eszébe, hogy valójában nincs is pénze megvenni azt, amit szeretne, míg másokban bűntudatot ébreszt azért, mert egyáltalán beléptek abba az üzletbe, vagy egyszerűen csak váratlanul érinthet a kérdés, aminek hatására elbizonytalanodhatunk.

Egy ilyen taktika sosem vezet jó áruforgalomhoz. Az eladónak nem lenne szabad egyből ráugrania a vásárlóra. Belépéskor illik kapcsolatot teremtenie azzal, hogy ráköszön, de egyébként ki kellene várnia, míg a vásárló önként nyit a beszélgetés irányába. Az eladónak rá kell éreznie arra, hogy a vásárlónak mikor van szüksége segítségre.

"Várják önt?"

Bár önmagában ártalmatlan ez a kérdés is, könnyen okozhat kellemetlenséget, sőt, érezhetjük tőle úgy, hogy behatoltak a magánszféránkba. Angol kontextusban, ahonnan ez a mondat is származik, "Is someone expecting you?" teljesen természetes. A mi kultúránkban azonban, ilyen felszínes kapcsolatfelvétel idegen emberek között szorongást és szégyenérzetet vált ki.

Hasonlóképpen az "Ön egyedül lesz?" - hatására úgy érezhetjük, megsértették a magánszféránkat. Ha válaszolunk a kérdésre, elismerjük a magányunkat, emlékeztetjük magunkat rá, ami kellemetlenséget okoz sokunk számára.

Sajnos ezeket a mondatokat nagyon nehezen lehet átfogalmazni, esetleg helyettesíteni. A gond nem csak a megfogalmazással van, ezek ugyanis standard kérdések. Lehetetlen elhagyni őket. Az egyetlen mód arra, hogy ne irritáljanak az, ha melléjük őszinteség társul. Vagyis, eladóként/vendéglátóként ne használj kívülről megtanult mondatokat, és ne tégy úgy, mintha szeretnél segíteni. Inkább légy az az ember, aki tényleg akar segíteni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!