Az ázsiai márványospoloska a Távol-Kelet trópusi, szubtrópusi területein honos rovar, azonban nemzetközi szállítmányokon és turisták holmijaiban utazva megvetette a lábát hazánkban is.

Magyarországon 2013-ban észlelték először, Budapesten, azóta pedig egyre növekvő invázióval fenyeget.

Mivel itt természetes "szabályozói", ellenségei nincsenek a fajnak, ezért nagyon gyors szaporodásra képes.

Az őszi hideg beköszöntével pedig a poloskák védett zugok felé veszik az irányt, tehát naponta több tucatnyi rovar is megpróbálhat bejutni az emberek otthonaiba - figyelmeztet a 24.hu.

"A szerda, csütörtök folyamán érkezett, tartósnak ígérkező lehűlés következtében a behúzódás minden bizonnyal fokozódni fog az előttünk álló időszakban"

- mondta el a lapnak Kóbor Péter biológust, a Magyar Természettudományi Múzeum Szipókás rovarok gyűjteményének kurátora.

Az invázió megfékezésére egyelőre gyakorlatilag semmit nem lehet tenni.

Azonban folynak kutatások a márványospoloskára szakosodott parazitoid élőlények esetleges bevetésére, ilyen lehet az úgynevezett szamurájdarázs, viszont körültekintőnek kell lenni, nehogy visszafelé süljön el a "fegyver" és újabb veszélyes, inváziós faj szabaduljon el.

A "büdösbogár" elnevezést azért aggatták rájuk, mivel védekezésül bűzös váladékot bocsátanak ki, azonban ez az elnevezés valójában téves, mivel rendszertanilag a félfedélszárnyúak, és nem a bogarak rendjébe tartoznak.