A párizsi tűzoltóság nagyjából hajnal három körül bejelentette, hogy sikerült megfékezniük a Notre-Dame-nál pusztító tüzet. Azt ugyan már éjfél körül tudni lehetett, hogy a katedrális fő szerkezete és mindkét nagy torony megmenekült.

Gabriel Plus, alezredes a Le Figaro lap szerint arról beszélt, hogy

éjjel gyakorlatilag megfékezték a tüzet, a hajnali órákban az a fő feladatuk, hogy lehűtsék a katedrális tetőszerkezetének felhevült részeit és biztosítsák, hogy ne gyulladhasson újra az épület.

A székesegyház ablakai biztosan a tűz áldozatává váltak a francia sajtó szerint, azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy az orgona is megsérült-e a tűz következtében, a kár mégis felfoghatatlan.

Emmanuel Macron, francia elnök röviddel éjfél előtt a világhírű párizsi katedrálisnál jelentette be, hogy

újjáépítik a Notre-Dame-ot.

Az újjáépítéshez pedig nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek.

A gótikus székesegyházban a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony is.

VIDEÓ: A ledőlés pillanata:

A tűz okáról egyelőre nem sokat tudni, legfeljebb annyit, hogy a felújítás közben gyulladhatott ki az épület.

Az oltás közben egy tűzoltó sérült meg és mintegy ezer embert evakuáltak a környékről. Rengetegen nézték az utcán, ahogy a tűz emészti a Párizs legnagyobb ékkövének nevezett katedrálist. Az emberek együtt imádkoztak és szent énekeket énekeltek az utcán.

VIDEÓ: énekel a párizsi tömeg