A nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők aránya is nagyon alacsony hazánkban és a munkáltatói hozzájárulások terén is komoly lemaradásban vagyunk.


Magyarországon nagy hiányosságok mutatkoznak a tőkefedezeti nyugdíjpillérek hatékonyságában, a helyzet valószínűleg másképp festene, ha még meglennének a magánnyugdíjpénztári megtakarítások - írja a Bankmonitor az OECD adatai alapján.

2021-ben az összes felhalmozott nyugdíjcélú megtakarítás a GDP 5,2 százalékára volt tehető, ehhez képest az EU-s tagállamok mediánja közel háromszorosa ennek, 14,6 százalék. Emellett a nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők aránya is nagyon alacsony hazánkban, a munkaképes korú lakosságnak mindössze 18,6 százaléka tagja valamelyik pénztárnak.

Csak azok maradtak bent a pénztárakban, akik külön nyilatkoztak arról, hogy tagok szeretnének maradni.

A munkáltatói hozzájárulások terén is komoly hátrányban vagyunk a többi országhoz képest: egy 2022-es OECD összefoglaló szerint 2020-ban Magyarországon a munkáltatói hozzájárulások nem sokkal haladták meg az összes nyugdíjcélú befizetés 30%-át, miközben ez a szám a legtöbb országban 50% fölött volt. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy számos helyen külön nyugdíjpillért tartanak fenn erre a célra, amely Magyarországon gyakorlatilag nem létezik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!