Az AP amerikai hírügynökség szerint e halálos áldozatokat is beleszámolva már százan vesztették életüket azóta, hogy hétfőn a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben Kartúmban.

Az orvosi bizottság egy hétfői Facebook-bejegyzésében - orvosok és sebesültek elmondásaira hivatkozva - arról számolt be, hogy az RSF tagjai számos holttestet az ellenzéki tábortól mintegy 500 méterre található Nílus folyóba dobtak.

Mohamed Juszuf al-Musztafa, a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) szóvivője az AP-nek azt mondta, hogy a tiltakozók teljes mértékben elutasítják - az országot jelenleg irányító - átmeneti katonai tanács (TMC) vezetője, Abdel-Fattáh al-Burháni felhívását a tárgyalások folytatására.

Musztafa szerint a felhívás komolytalan, mert

Burháni és beosztottjai szudániakat gyilkoltak, és ölnek jelenleg is. Járműveik járőröznek az utcákon, és lövik az embereket. Folytatjuk a tüntetéseket, az ellenállást, a sztrájkot és a teljes polgári engedetlenséget.

KHARTOUM, SUDAN - JUNE 03 : Sudanese protesters burn tyres and set up barricades on roads to army headquarters after the intervention of Sudanese army, during a demonstration in Khartoum, Sudan on June 3, 2019. At least 13 protesters were killed and hundreds injured on Monday as Sudanese security forces moved in to clear the main protest camp near the army headquarters in the capital Khartoum, according to protest organizers. Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency
Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency / Europress

Szaúd-Arábia kormánya mindeközben a párbeszéd felújítására kérte a szudáni szemben álló feleket.

Az Egyesült Államok, Norvégia és Nagy-Britannia kedd éjszaka közös közleményt adott ki, amelyben elítélte a szudáni biztonsági erőket a civilek elleni támadásaikért. E nyilatkozat szerint a TMC veszélybe sodorta az átmeneti folyamatot és a békét Szudánban azáltal, hogy ilyen támadásokat rendelt el a tüntetőkkel szemben. A három ország egyúttal aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy - a szöveg szerint - a TMC korábban leállította a tárgyalásokat és felmondta a tárgyalásokon elért megállapodásokat.

Burháni egy keddi televíziós beszédében a tiltakozók vezetőit hibáztatta az ingadozó helyzetért, azzal vádolva őket, hogy kivonták magukat a tárgyalásokból. Bejelentette, hogy a TMC egyoldalúan ideiglenes kormányt alakít, és hét-kilenc hónapon belül választásokat tartanak nemzetközi felügyelet mellett. Burháni leszögezte: a tárgyalásokon elért megállapodások semmisnek tekintendők.A TMC vezetője azonban szerdán jelezte, hogy a tábornokok készek az egyeztetések felújítására az ellenzékkel. Burháni egyúttal azt mondta, hogy elszámoltatják a tüntetők táborának erőszakos felszámolásáért felelősöket.

A tiltakozók április 6-án - öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt - táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a TMC és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) között, főleg azzal kapcsolatban, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák-e elsősorban az országot.

Mattolná Európát az újabb arab tavasz

Pár nap különbséggel Algéria és Szudán elnöke is megbukott. Itt az új arab tavasz? És mit jelentene ez Európának?

Kiemelt kép: Europress/AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!