A Pretty Loud óriási feladatot tűzött ki maga elé: megváltoztatni a berögzült szokásokat. A zenekar dalszövegei a cigány nők mindennapos küzdelmeinek és a jövőjüket illető kilátástalanságnak adnak hangot - annak, hogy milyen nehéz egyáltalán az érettségiig eljutniuk úgy, hogy a legfontosabb feléjük támasztott elvárás, hogy fiatalon férjhez menjenek és gyereket szüljenek. Az Európában évszázadokig üldözött roma közösség a kontinens legnagyobb etnikai kisebbségeként a mai napig szegregált közösségekben él, korlátozott hozzáféréssel a különböző szolgáltatásokhoz és az egészségügyi ellátáshoz, sőt, a házassággal és gyerekvállalással kapcsolatos elvárások a nők esetében stresszhez és elszigetelődéshez vezetnek.


[Otthon] azt tanulják meg, hogy amikor felnőnek, amellett, hogy férjhez mennek, a főzéssel és gyerekneveléssel kapcsolatos teendőket kell ellátniuk, de mi változtatni szeretnénk ezen

- mondta a New York Times-nak a 24 éves Silvia Sinani, az együttes tagja.

A formáció - aminek legfiatalabb tagja mindössze tizenöt, a legidősebb pedig huszonnyolc éves - egyik célja éppen ezért az, hogy megmutassák: létezik másfajta út is a roma nők számára, amit saját döntéseik eredményeként járhatnak végig. A tradicionális cigány zene és a balkán hip-hop fúziójával szeretnék szembesíteni a közönséget a legtöbb roma nő mindennapi nehézségeivel, legyen szó családon belüli bántalmazásról, szexizmusról vagy etnikai megkülönböztetésről. Az egyik dalukban például arra figyelmeztetnek, egy abuzív férfival való házasságkötés nem fog boldogságot hozni, egy másikban pedig a diszkriminációval kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg. Az együttes reméli, hogy a zenéjükkel, illetve önazonosságukkal segíthetnek a nőknek és lányoknak egyéni hangjuk megtalálásában. Belgrádban már most sikerült felülírniuk a berögzült társadalmi konvenciókat, 2014-es alakulásuk óta pedig Európa-szerte egyre több ország színpadain tűnnek fel.

A Pretty Loud a szerb roma fiatalok számára létrehozott oktatási és művészeti program, a GRUBB projektjeként indult. Tagjai a megbélyegzésről tartva eleinte vonakodtak a számok írásától, ez azonban hamarosan megváltozott, így saját tapasztalataikból inspirálódva kezdtek bele a közös munkába, ami idővel egyre könnyebbé vált, sőt, performanszokat is rendeztek: ezek egyikében például egy vörös folttal ellátott selyemlepedőt használtak, utalva arra az esküvőt követő szokásra, ami a menyasszony szüzességét hivatott bizonyítani.

A tagok közül többen is megküzdöttek az elvárásokkal: Zlata Risztics tizenhat évesen házasodott és nem sokkal ezután teherbe is esett. Válása után egyedülálló anyaként depresszióval küzdött, így olyan volt felnevelnie a most tizenegy éves fiát, mintha az játékbaba lenne - mondta. A nehéz időszakot azóta maga mögött hagyta, legfőbb célja pedig a boldogtalan házasságban élők segítése, illetve biztatása, hogy merjenek kilépni a kapcsolatból, még akkor is, ha félnek egyedül felnevelni a gyermeküket. "Tudom, hogy sokan azt érzik, a válás az életük végét jelentené. Meg akarom mutatni számukra, hogy tovább élhetik az álmaikat."

Bár számos rassziszta és szexista kommentet kapnak a TikTokon és az Instagramon, ez nem tartja vissza őket, hiszen meggyőződésük, ez nem az ő szégyenük, sőt, épp azért harcolnak, hogy többé ne kezelhessék őket így az emberek. A koronavírus-járvány az együttes munkájára is hatással volt: több tagjuk is elkapta a betegséget, aminek terjedése az európai romák már meglévő egyenlőtlenségeit is tovább mélyítette, még kiszolgáltatottabbá téve őket. De amint nyáron újranyíltak az európai határok, a Pretty Loud ismét színpadra lépett: részt vettek egy ENSZ által a menekültek támogatására szervezett eseményen, de Szlovéniába és egy horvát tehetségkutatóba is eljutottak. A tagok álma, hogy demót készíthessenek egy albumhoz, felléphessenek a Times Square-en, könyvet írhassanak a tapasztalataikról, és talán még politikai szerepet is vállaljanak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!