Gyanúsítottként hallgatta ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nobilis Kristóf milliárdos üzletembert abban a pénzmosás miatt indult eljárásban, amely az Agrárminisztériumot érintő, több mint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel van összefüggésben


Nobilis neve és egy hozzá kötődő svájci bankszámla az Agrárminisztérium visszaélési ügyében került elő, amit a Székesfehérvári Törvényszéken tárgyalnak. A Direkt36 cikkéből kiderül, hogy a bűnügy elsőrendű vádlottja Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Őt azzal vádolj gyanúsítják, hogy a közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vád szerint érdemi munkát nem végeztek ezért.

Az nyomozati anyagok szerint a pénzt megkapó ügyvédi irodák, melyek vezetői Nagy János mellett szintén vádlottak, egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket.

Ezen pénzügyi manőverek idején a milliárdos vállalkozó fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt, később lett belőle államtitkár. A hűtlen kezeléssel megvádolt Nagy János egykori helyettes államtitkár, akivel szemben egy harmadik büntetőeljárás is folyik, részletes vallomásában azt állította, hogy valójában felsőbb szinteken születtek azok a döntések, amelyek miatt őt bűncselekménnyel vádolják. Az ügyvédi irodák díjáról valójában Nagy István miniszter döntött. Az ő meghallgatása jövőre lesz.

Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is megszólalt. A Facebook-oldalán közölte, hogy az ügyben pénzmosás miatt bejelentést tesz a svájci hatóságnál, mert nem bízik a Polt Péter legfőbb ügyész vezette nyomozásban. Az ellenzéki parlamenti képviselő egyébként az agrárpénzt Nagy István miniszterrel hozta összefüggésbe.

Nobilis panasszal élt a gyanúsítása ellen. Védője, Papp Gábor megkeresésünkre közölte: az üzletember nem követett el bűncselekményt, és részletes vallomást tesz, melyben tényekkel fogja alátámasztani, hogy a gyanúsítása képtelenség.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!