"A mosoly kezd eltűnni az arcukról" - mondta Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke az ATV Startban, utalva ezzel arra, hogy már a teljesítőképességük határait feszegetik a frontvonal rendkívül fontos részei, a mentősök.

Az elnök szerint ezen a területen a járvány előtti időkben is hiány volt, a jelenlegi helyzet miatt azonban rendkívül túlterhelt az állomány.

Már súlyos esetekhez is csak komolyabb szervezés árán tudnak kimenni a mentősök, épp emiatt átalakult a protokol, és már nem tudnak minden beteg után minden mentőautót ózongenerátoros fertőtlenítéssel kezelni.

Ehelyett hagyományos fertőtlenítést végeznek - ez utóbbi azt jelenti, hogy kézzel dezinfikálják azt, amihez hozzányúltak, míg ózongenerátoros eljárás során az egész autót.

hirdetés

Kusper szerint az utóbbi lenne a legoptimálisabb, azonban csak 50 darab ilyen készülék van, azaz nem jut minden mentőállomásra belőle.

Ennek köszönhetően torlódtak fel a mentőautók, és a várakozási idő miatt jóval később tudtak kimenni a betegekhez.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a biztonsági előírások ellenére a mentősök is egyre gyakrabban fertőződnek meg, jó hír azonban Kusper szerint, hogy egyre többen gyógyulnak meg, akik aztán vissza tudnak állni a szolgálatba.

Kusper úgy véli,

a mentőszolgálat tehermentesítése lenne jelenleg a a legnagyobb segítség számukra, amelyet úgy lehetne elérni, hogy tesztelőpontokat állítanak fel, és így nem a mentősöknek kell házhoz menniük.

Bár az SZFE-hallgatók felajánlották, hogy besegítenek a mentésirányításba, az elnök visszautasította mondván, hogy ez egy olyan szakma, amit tanulni kell. Ugyanakkor az ötöd-és hatodéves orvostanhallgatók már alkalmasak lehetnek arra, hogy besegítsenek a tesztelésben.



hirdetés