Írtuk, hogy az idei első negyedévben 1115 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder felmérése szerint. A bruttó 1115 forintos órabér azonban nem ad ünneplésre okot a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint. Hiszen mint László Zoltán a Népszavában felhívta rá a figyelmet, az napi 8 órás munkával számolva nagyjából a 195 ezer forintos garantált bérminimumot teszi ki egy hónapban.


A többségnek nem jelent két számjegyű bérnövekedést

A szakszervezet is hasonló órabéreket mért amúgy tagjai körében: az autóipari elektronika területén a betanított munka óradíja 950-1000 forint körül mozog, a gép- és járműgyártásban az 1200 forintot is eléri az órabér. Ez azonban a szakszervezeti vezető szerint korántsem jelent a KSH és a cégek által is kommunikált két számjegyű béremelést a fizikai dolgozóknál. Miért mondja ezt?

A sztrájkok a csúcsgyártóknál és az első vonalbeli beszállítóknál zajlottak, és leginkább a szakképzett munkaerő bérére voltak hatással. A többi cégnél viszont sok esetben csupán annyi történt, hogy beolvasztották a korábbi cafeteriát vagy a mozgóbért az alapbérbe, esetleg más bérezési struktúrát vezettek be. Így a bértömeg papíron jócskán emelkedett, a ténylegesen hazavitt bér azonban valójában csupán néhány százalékkal lett több - mondta László Zoltán a lapnak.

Pedig ez a több tízezres létszámú munkás keményen és mostoha körülmények között, leromlott egészségügyi állapotban, több műszakban dolgozik.

Baj lesz

Ennél is komolyabb probléma azonban László Zoltán szerint, hogy éppen az ő munkájukat lehet rövid időn belül a legegyszerűbben automatizációval és robotizációval kiváltani. Képzésükre égetően nagy szükség lenne tehát, különben komolyan megterhelik majd a szociális ellátórendszert. Zömmel idősebb, képzettség nélküli emberekről van szó, akiknek a fizetéséből már nem telik a képzésekre. Olyan rég nem ültek már ráadásul iskolapadban, hogy kérdéses, képesek-e még tanulni, pláne a több műszakban ledolgozott munkaórák után.

A vállalatoknak, a szociál- és foglalkoztatáspolitikának nagy feladata volna mindebben - hangsúlyozza a szakszervezeti vezető, aki azonban erre egyelőre nem lát törekvéseket.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!