A cambridge-i egyetem idegtudományi és oktatási központjának kutatói szerint a matematikához már nagyon korán, akár az első iskolaévekben is társulhatnak félelmek és szorongó érzések, amelyeket gyakran külső hatások erősítenek, és nem feltétlenül az iskolai kudarcélmények. Azt is megállapították, hogy ez főleg a lányokat sújtja – írta a Guardian.


A felmérésben 2700 brit és olasz általános és középiskolás vett részt, a diákokkal személyes interjúkat készítettek. Ezekből kiderült, hogy a matek-szorongás igen erős érzelmi reakciókat vált ki a gyerekekből, ezek odáig is mehetnek, hogy nem akarnak iskolába menni, amikor matekórájuk van. Kiderült, hogy a matematikát egészen más kategóriának tekintik, mint a többi tárgyat, sokan emiatt elvesztik önbizalmukat, de arra is felhívták a figyelmet, hogy elég nagy a zűrzavar a matematika-oktatás módszereiben, és ez is növeli a bizonytalanságot.

E szorongás akár komoly tünetekkel is járhat: szapora szívverés, légszomj, vagy gyomorgörcsök kísérhetik.

Némiképp meglepő, hogy a matekkal kapcsolatos szorongás kimutatható azoknál is, akik e tárgyból általában jó jegyeket kapnak. Ez pedig – figyelmeztetett Amy Devine, a tanulmány társszerzője – azzal a kockázattal jár, hogy a tanárok és a szülők nem veszik észre, és ez a kellemetlen érzés hosszú távon negatív hatást válthat ki. Az ilyen diákok például nem mernek később tudományos pályára menni, hiába lennének meg hozzá a képességeik.

Mivel a gyermekeket fejlődésük e korai korszakában könnyen befolyásolhatják mások érzései és ítéletei, nagyon fontos, hogy körülöttük lévő felnőttek, vagy akár idősebb testvérek ne ültessék el bennük ezeket a félelmeket. Inkább igyekezzenek megszerettetni velük a matematikát és kapjanak lehetőséget arra, hogy kibontakozhassanak e területen – hangsúlyozta a tanulmány másik szerzője, Szűcs Dénes, a cambridge-i pszichológiai tanszék tanára.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!