Kohán Mátyás a botrány után egy cikkében azt írta, elemi szövegértési hiányról beszélhetünk, ha azt gondolják az emberek, hogy Orbán Balázs szerint Magyarország nem védekezne egy esetleges támadás során.


„Akárcsak az ország jelentős része, én is értettem, hogy mit akart ezzel Orbán Balázs mondani” – mondta Kohán Mátyás, a Mandiner munkatársa az ATV Aktuál péntek esti műsorában. A miniszterelnök politikai igazgatójának '56-os kijelentései nagy vihart kavartak, de Kohán szerint valójában csak arról volt szó, hogy minden kormányt felelősség terhel, amikor háborús fenyegetés közeleg.

Ezzel szemben Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában bevallotta, hogy „Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott, ami egy hiba”, maga Orbán Balázs is bocsánatot kért a kijelentéséért. Kohán azonban továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy ő pontosan értette, mit akart mondani a miniszterelnök politikai igazgatója.

– mondta Kohán.

Orbán Balázs a Kohánnak adott szerdai interjúban azt mondta,

Miután Orbán Balázs 1956-ról szóló kijelentései hatalmas politikai botrányt kavartak, a Mandiner 17 cikkben számolt be az eseményekről. Az elsőt maga az interjú készítője, Kohán Mátyás írta csütörtökön, és rögtön nekiment azoknak, akik szerint Orbán Balázs azt mondta volna, hogy Magyarország nem védekezne egy támadás esetén. Kohán szerint az ilyen vélemények az elemi szövegértés hiányáról árulkodnak.

A kijelentésre azóta záporoznak a vélemények: Török Gábor elemző az év legnagyobb politikusi hibájának nevezte, Magyar Péter szerint pedig Orbán Balázsnak október 23. előtt távoznia kellenea miniszterelnök mellől. Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója pedig leszögezte, hogy „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával”, hiszen mi mégiscsak a szabadságharcosok népe vagyunk. Orbán Balázs Ukrajnával és '56-tal kapcsolatos mondatait a nemzetközi sajtó is felkapta.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!