Ugyanakkor honfitársaink közel kétharmada elégedett volt a saját egészségével 2022-ben a Központi Statisztikai Hivatal egészségügyi helyzetképe szerint.


A magyar lakosság kevesebb mint fele mozog hetente legalább egyszer, miközben 57 százaléknak súlytöbblete van. Honfitársaink ötöde dohányzik, viszont a rendszeresen alkoholt fogyasztók száma nem számít magasnak – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal 2022-es egészségügyi helyzetképe alapján a 444.hu által készített elemzésből.

A felmérés szerint az egészséget meghatározó tényezők négy fő csoportba sorolhatók: életmód, genetika, környezet és egészségügyi ellátórendszer.

de idősek körében egy év alatt 16 százalékkal romlott azoknak az aránya, akik jó vagy nagyon jó egészségérzetűnek vallják magukat.

A túlsúly nagymértékben hozzájárul az általános egészségi állapot romlásához és a betegségek kialakulásához. Tavaly a 16 éves és annál idősebb magyar lakosság 40 százaléka számított normál testsúlyúnak, 2,8 százalék soványnak. Súlytöbblete 57 százaléknak volt, ebből 36 százalék túlsúlyos, de nem elhízott. Enyhe és középsúlyos (I–II. fokú) elhízással a lakosság 20, súlyos, azaz III. fokú elhízással 1,8 százaléka küzd.

A férfiaknál és a nőknél is a 65–74 éves korosztályban élnek a legnagyobb arányban súlytöbblettel (a férfiak 76, a nők 69 százaléka).

Saját bevallása szerint a 16 éves és annál idősebb lakosság 45 százaléka sportol vagy végez valamilyen testmozgást szabadidejében hetente legalább egyszer, míg 16 százaléka naponta, 29 százaléka pedig ennél ritkábban sportol.

Tavaly saját bevallásuk szerint a 16 éves és annál idősebbek körében a férfiak 4,8 százaléka napi szinten, 12 százaléka hetente néhányszor fogyasztott alkoholt, míg a nőknek csak 0,6 százaléka ivott mindennap szeszes italt, 2,9 százaléka pedig hetente néhányszor. A napi alkoholfogyasztók aránya az életkor növekedésével mindkét nemnél folyamatosan nő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!