Mivel a videókban nincs buzdítás a szavazásra, nem biztos, hogy politikai reklámnak számítanak. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a szuverenitásra mindig érzékeny magyar kormány mennyi pénzt költött a lengyelországi választásokra.


Ahogy arról korábban is írtunk, a magyar kormány tanácsadói is segítették a lengyel választásban végül nyertes, de a koalícióképtelenség miatt kormányt valószínűleg nem alakító Jog és Igazságosság (PiS) pártot. A kampány egyik témája a migráció kérdése volt, ami azonban sokkal kevésbé tudta megmozgatni a lengyel választókat, mint korábban a magyarokat.

Most kiderült az is, hogy a magyarok a magyar kormány szeptember végén és október elején a lengyel célközönségre targetált hirdetéseket készített.

A Tygodnik Powszechny nevű portál azt írja:

Ugyanakkor ezek a reklámok nem voltak politikai hirdetésként megjelölve, holott ez kötelező lett volna. A portál szerint ha PiS valóban elfogadta a Fidesz online kampányát, akkor azzal kijátszhatták a lengyel választási törvényt. A videókban ugyanakkor bár választási kampánytémaként szerepel például a migráció, nincsen szavazásra buzdító üzenet, így egyáltalán nem biztos, hogy választási videónak számítanak. Ennek ellenére egy politikailag is érzékeny szociális témát érintenek egy választási kampány hajrájában, gyakorlatilag egy az egyben felmondva a Fidesz-szövetséges PiS kampányszövegeit.

Ezen kívül azt sem lehet megtudni, a szuverenitásra és a belügyekbe való beavatkozásra (itthon) mindig nagyon kényes magyar kormány mennyit költött a lengyel választási kampányra célzott filmekre. Októberben a Polityka nevű lengyel lap azt írta, hogy a Fidesz emberei személyesen sosem jelentek meg Varsóban, ennek ellenére komoly befolyásuk volt a kampányban.

(hvg.hu)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!