Karikatúra jelent meg márciusban Orbán Viktorról egy szlovén lapban.

Mint arról írtunk, a címlapon náci karlendítéssel ábrázolták a magyar miniszterelnököt, és

úgy rajzolták meg, mintha a szlovén szélsőjobboldali vezetőkkel vonulna be.

A szlovén lap azt írta, hogy Orbán Viktor "lezüllesztette a demokratikus intézményeket" (többek közt a bíróságokat, a médiát), mindeközben mégis a legerősebb európai párt támogatását élvezte - utalva a néppárti koalícióra. A lap megjegyzi azt is, hogy Angela Merkel sem lépett fel az "Orbán-rezsim" ellen.

A címlap és a magyarországi helyzetet elemző írás ellen azonnal tiltakozott a ljubljanai magyar nagykövet - írja a Magyar Narancs. A lap azt írja: "Szilágyiné Bátorfi Edit szerint a címlap minden határt átlépett, felháborító és sajnálatos. Az olvasói levélre a Mladina szerkesztősége szatirikusan reagált: elkészítették a borító alternatív változatát, melyen Orbán immár virággal a kezében, szivárványos zászló alatt vonul szlovén barátaival."

A Magyar Narancs szerint a Mladina azt írta, hogy az eset után a magyar nagykövet tiltakozása nem merült ki az olvasói levélben, diplomáciai jegyzéket is átadott a szlovén külügyminiszternek. Ebben Szilágyiné Bátorfi Edit arról ír, hogy a Mladina karikatúrája átlépi a sajtó- és a szólásszabadság határait, és rontja a két ország amúgy kiváló kapcsolatát. A ljubljanai Magyar Nagykövetség ezért tiltakozik a szlovén Külügyminisztériumnál, és

arra kérte a szlovén kormányt, hogy a jövőben akadályozza meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban.

"A Mladina úgy tudja, a szlovén kormány válaszolt a jegyzékre, kiálltak a sajtószabadság mellett, azt írták, nincs szándékukban megtiltani, mi jelenhet meg a szlovén sajtóban és mi nem" - írja a Magyar Narancs.