Ez az átlagra nézve érvényes, mert nagy szórás van egy országon belül. Az egy főre jutó fogyasztást vizsgálta az Eurostat, és Magyarországra nézve lehangoló lett az eredmény.


A magyar háztartások tényleges fogyasztása mindössze az uniós átlag 72 százalékát éri el. Ez a második legrosszabb adat az Európai Unióban – írja a Népszava az Eurostat összesítésére hivatkozva.

A vásárlóerő-paritással kiigazított adatok szerint a magyar háztartások egy főre jutó fogyasztási kiadása némileg nőtt egy év alatt: 2021-ben a magyarok fogyasztása csak az uniós átlag 70 százalékát tette ki, és ugyan 2022-ben két százalékot felzárkóztunk, de ez még mindig a második legrosszabb adat az EU-ban.

Egyébként mindkét évben a bolgárok költöttek a legkevesebbet az EU-ban, náluk az uniós átlag 67 százalékát érte el az egyéni fogyasztás. A magyar fogyasztást a szlovák és a horvát követi 73, illetve 75 százalékkal.

A listát évek óta Luxemburg vezeti, ahol a fogyasztás 38 százalékkal több, mint az uniós átlag. A második helyen Németország (119 százalék) van, majd Ausztria (118 százalék) következik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!