Nem árulhatnak ilyen műveket iskolák, egyházi intézmények közelében, hatalmas könyvesboltok is érintettek. Mivel a szexualitás ábrázolására is kitér a törvény, a világirodalom jelentős része veszélybe kerülhet.


Az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk róla, hogy sokak felháborodására elkezdték betartatni a könyvesboltokkal a gyermekvédelminek mondott, melegellenes törvény szabályait, ami szerint a homoszexuálisok kapcsolatát bemutató könyveket csak külön szekcióban, lefóliázva lehet árusítani. A Líra könyváruház rekordösszegű, 12 milliós bírságot is kapott ezért.

A Telex ugyanakkor egy, a birtokába jutott lista alapján úgy értesült: sokkal komolyabb lépésre készül a nemrég a kormányközeli Mathias Corvnus Collégiumhoz (MCC) került Libri.

A jogszabály szerint ugyanis ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani. Ez a hírek szerint a Libri üzleteinek mintegy felét, 30 üzletet érintene. Köztük a legnagyobb csomópontokban és több plázában találhatóakat is.

Ha a könyvesboltláncok szó szerint betartják a törvényeket, annak az a bizarr következménye lehet, hogy legnagyobb üzleteikből "kieshetnek" a világirodalom legnagyobb alkotásai is, amikben a „szexualitás öncélú ábrázolása” szerepel. Ugyanakkor az eddigi bírságolás alapján úgy tűnik, hogy még az explicit szexuális ábrázolás sem zavarja annyira a kormányhivatalt, mint a homoszexuális kapcsolat bármilyen ábrázolása.

A Telexhez eljutott boltlistán nagyjából 30 olyan Libri-könyvesbolt szerepel, amelynek közelében van templom vagy iskola. Azt egyelőre nem tudni, esetleg bővül-e még a lista, vagy valamilyen okból esetleg leszednek-e róla üzleteket, ahogy az is kérdés még, hogy ezek mindegyikéből eltávolítják-e az ominózus könyveket.

A Telex listája az érintett könyvesboltokról:

Érintett többek között a Móricz Zsigmond körtéri, a Nyugati téri, a Flórián téri, a hűvösvölgyi, az Örs vezér terei és az Astoria és a Blaha között lévő, kifejezetten nagy könyvüzlet is. De a Rákóczi úti Könyvpalotánál például ott van az adatbázisban, hogy 161 méter távolságban van az üzlettől a Bét Menáchem Héber-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola, 206 méterre pedig a Dohány utcai zsinagóga. A Flórián Könyvesbolttól 140 méterre van a Szent József-templom. A Nyugati téri üzlettől 160 méterre található az Együtt a Gyermekekért Gyermekjóléti Szolgálat – írja a portál.

Hozzáteszik: ugyanez a helyzet a megyeszékhelyek és nagyobb városok könyvesboltjaival is, és várhatóan ugyanígy járnak majd más könyvesboltláncok is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!