Az osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy a Bécsben lelőtt terrorista az Iszlám Állam radikális terrorista szervezet híve volt - írta az osztrák sajtó. Karl Nehammer közölte, hogy a férfit tavaly április 25-én 22 hónap börtönre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Tavaly december 5-én feltételesen idő előtt elengedték, mert a fiatalkorúak bíróságáról szóló törvény hatálya alá tartozott. A belügyminiszter azt is közölte, hogy a férfit a rendőrök a Szent Rupert templom közelében lőtték le.

A 20 éves Kurtin S. észak-macedón gyökerekkel rendelkezett, de Bécsben született és nevelkedett. A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Ennek megfelelően az elkövető közelében már kiterjedt nagy razziák történtek. Összesen 15 házkutatást hajtottak végre, és több embert letartóztattak.

Az osztrák bulvársajtó egy fotót is közölt a férfiról, amelyen egy AK-47 gépkarabéllyal és egy machetével pózolt.

EILMELDUNG
Terroranschlag in Wien: Das ist der Attentäter.https://t.co/Mdq6fxoZj9 pic.twitter.com/nT95AcNf5c

- Kronen Zeitung (@krone_at) November 3, 2020

A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, az viszont már kiderült, hogy iszlamista hátterű terrortámadás történt. A merénylet során négy civil vesztette életét, továbbá a rendőrség lelőtte a Kurtin S.-t. Egy támadót elfogott a rendőrség, és legalább még egy elkövetőt keresnek.

Szúrt és lőtt sebek: heten vannak életveszélyes állapotban a bécsi támadás után

Sokkos állapotban vannak a sérültek.

Iszlamista terrortámadás Bécsben: négy civil meghalt, az egyik merénylőt lelőtték

Hétfőn este felfegyverzett támadók nyitottak tüzet egy zsinagógánál. Egy támadót lelőttek, egyet elfogtak, és legalább egy elkövető szökésben van. A főváros egyes részeit lezárták. A lakosságot pedig arra kérték, maradjanak otthon.

Kiemelt kép: MTI/AP/Ronald Zak


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!