Megrendítő üzenetben búcsúzott a szerdán elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenustól egykori versenytársa, barátja, a romániai Ivan Patzaichin.

Az egyik közösségi portálon közölt bejegyzésében a román kenulegenda felidézte: örökre szóló barátság kötötte a természet erejével megáldott Wichmann Tamáshoz.

Olyan versenytársam volt, aki értékesebb sportolóvá tett, de főleg olyan társ volt, aki bölcsebb emberré tett. Nyugodjék békében!

- írta Patzaichin, aki máig ismert és elismert személyisége a romániai közéletnek.

Patzaichin pár nappal korábban is nyilvános üzenetben köszöntötte fel Wichmann Tamást a 72. születésnapján, és a köszöntéshez csatolta azt a kisfilmet, amelyik tavaly novemberben Bukarestben készült az ő hetvenedik születésnapján.

Sétáltunk vele a híd lábánál, mindenki ikonként nézett rá - Búcsú Wichmann Tamástól

Kálnoki Kis Attila írása a kenulegenda halálára.

Miután a rendezvényen levetítették Wichmann Tamás videoüzenetét, a magyar kenus meglepetésre személyesen is megjelent az ünnepelt mellett, és köszöntésére elénekelte Louis Armstrong What a wonderful world című dalát.

La mulți ani, Wichmann Tamás!

Pe 4 februarie a fost ziua prietenului meu drag, Wichmann Tamás. A împlinit 72 de ani, dar cine îi mai numără? Mai bine ținem socoteala amintirilor frumoase, așa cum e cea mai recentă* (și o împărtășesc cu voi în filmulețul de mai jos pentru ca m-a emoționat foarte tare), de la aniversarea surpriză de ziua mea din noiembrie trecut (70 de ani, dar așa cum spuneam, cine îi mai numără?). La mulți ani, Tamás! Mulțumesc pentru prietenia care ne leagă.Boldog születésnapot! Milyen szép a világ. ????* și care nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București

Közzétette: Ivan Patzaichin - 2020. február 7., péntek

Patzaichin és Wichmann többször vállaltak közös szereplést az elmúlt években a Budapesti Román Kulturális Intézet, illetve a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében. Utóbbi és a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztálya szervezte meg Wichmann tavaly novemberi bukaresti fellépését is.

A négyszeres olimpiai bajnok és háromszoros ezüstérmes Ivan Patzaichin, az olimpiák történetének legeredményesebb kenusa.

A kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás az olimpiai játékokon rendre Patzaichin mögé szorult, de a világbajnokságokon többször megelőzte vetélytársát.

Wichmann Tamás: A cél, még meleg kézből átadni az örökséget

A kilencszeres világbajnok kenulegenda önarcképe a gyermekkori balesettől az edzőtábori gitározásokon és a Kazinczy utcai kocsmán át az unokákig.

Wichmann Tamás hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szerdán este. A háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik
legnépszerűbb sportolója volt. A Kossuth Rádió csütörtökön a 21 óra 30 perckor a Nagyok című műsorban egy portrébeszélgetéssel emlékezik Wichmann Tamásra.

Kiemelt kép: MTI / Czimbal Gyula


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!