Budapest, 2015. március 18.

Koncz Zsófiát, a motorbalesetben július 10-én elhunyt képviselő, Koncz Ferenc lányát indítja a Fidesz októberben az időközi parlamenti képviselői választáson – tudta meg a Népszava, a lap szerint a döntést augusztus 20-a után fogják bejelenteni.

A választás október 11-én lesz, és többek közt az is függ tőle, hogy megmarad-e a Fidesz kétharmados többsége.

Az ellenzéki pártoknak tehát szintén nagyon fontos a megmérettetés, jelenleg arról tárgyalnak, hogy egy jelölt álljon szemben a Fideszével.

Koncz Zsófia neve onnan lehet ismert, hogy a Fidelitas alelnöke is volt, valamint 2015-ben Böröcz László Fidelitas-elnökkel közös ötletük volt a „provokátorfigyelő”: azoknak a nevét akarták közzétenni, akik szerintük szándékosan megzavarják az állami rendezvényeket. Ebből persze botrány lett, sőt még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is jogsértőnek minősítette. Később Koncz Zsófia Magyarország washingtoni nagykövetségén dolgozott külpolitikai munkatársként.

hirdetés

A Népszava szerint a kiválasztásának fő szempontja valószínűleg Koncz Ferenc népszerűsége lehetett, de nem ő volt az egyedüli esélyes, a lap úgy tudja, hogy Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, egyben a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke is benne volt a kalapban.

Az ellenzék is két nevet fontolgat, az egyik a két évvel ezelőtti választáson Koncz mögött második helyezett Bíró László (Jobbik), aki egy teljes ellenzéki összefogás esetén esélyes lehet a győzelemre. A másik név a baloldalon a szocialista Bráz Györgyé, aki több cikluson át volt Tiszaújváros első embere.

Ráadásul a körzet központja nem annyira a kisebb lélekszámú Szerencs, hanem inkább a jóval nagyobb, 18 ezer lakosú Tiszaújváros. Itt tavaly lenullázta az ellenzék a Fideszt, amelynek a képviselői csak kompenzációs listán jutottak mandátumhoz az önkormányzatban.

Bráz György nem indult újra a polgármesteri tisztségért, de a szocialisták kiváló jelöltnek tartják - az egyeztetés folyik, de már nincs olyan sok idő.

Már csak alig egy hónap van ugyanis hátra, a kampány augusztus 22-én kezdődik el, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni.


hirdetés