Az idei a lakásfelújítások éve lehet, ha a nagy munkaerőhiánnyal sújtott kivitelezői szegmens bírni fogja a megbízók rohamát. Felújítási láz tört ki ugyanis a családok körében, már a múlt év végén megrohamozták a kivitelezőket, hogy 2021-es munkákra lekössék őket - írta a Világgazdaság az Újház Centrum és a Piramis Építőház Kft.


Be vannak táblázva a mesterek

A felmérés szerint a kivitelezők 45 százaléka már két hónapra előre be van táblázva, 39 százaléka kettő-négy hónap közötti időtartamra van lekötve, 16 százaléka pedig már csak több mint négy hónapos várakozási idővel tud szerződni.
A felújítási boom a kivitelezők számára nemcsak lehetőség, hanem jókora kihívás is, hiszen, mint a válaszadók harmada jelezte, a szakképzett munkaerő felvétele, további 17 százalék számára pedig a dolgozók megtartása is nehézséget okoz.

Profitálni a felújítási lázból emiatt sokan nem is igazán tudnak majd, a megkérdezett kivitelezők 47,9 százaléka nem számít a tavalyinál nagyobb idei árbevételre, mert a szakképzett munkaerő hiánya miatt vélhetően nem fog tudni több munkát vállalni, mint eddig. A felmérésben részt vevők 30 százaléka azonban 25 százalékkal nagyobb forgalmat vár, több mint 8 százaléka pedig a tavalyit jelentősen, akár 25-50 százalékkal meghaladó bevételt.

Áremelést hozhat

Különböző mértékűek az áremelési szándékok és a várakozások, az mindenesetre kedvező fejlemény, hogy csak a válaszadók 13 százaléka szerint okoz drágulást a több munka, vagyis pusztán a berobbanó keresletre nem terveznek a kivitelezők drágább ajánlatokkal reagálni.

Az építőipari szakemberek 56 százaléka szerint nem valószínű, hogy a kivitelezési díjak változnak az idén, akik szerint mégis, azoknak csaknem a fele 10-14 százalék közötti emelkedést prognosztizál, majdnem egyharmada pedig 15-20 százalékos drágulást tart reálisnak.

Az áremelés okaként 36 százalékuk a bérek emelkedését, 19-19 százalékuk az anyag- és a rezsiköltségek drágulását jelölte meg.
Az infláció 13 százalékuk szerint okozhat 2021-ben áremelést.

Várjuk levelét!

Ha ön éppen lakásfelújításban van, és szintén tapasztalja, hogy nehéz mestert találni, illetve hogy drágulnak az anyagok, a kivitelezés, esetleg pont ennek az ellenkezőjével szembesült, kérük írja meg a [email protected] emailcímre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!