Véget ért Vona Gábor Bayer Zsolt ellen, személyiségi jog megsértése miatt indított pere. A Kúria szerdai ítélet hirdetése szerint helyben hagyták az előző jogerős ítéletet, amely szerint Bayer Zsoltnak 300 ezer forint sérelemdíjat (plusz perköltség) kell fizetnie és nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Jobbik korábbi elnökétől.

A kormánypárti publicista 2016 decemberében a blogjában Vonát gecinek és szarnak nevezte.

A döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség - írta meg az Index.

Az eljáró tanács szerint az „öncélú gyalázkodás és megalázás” nem élvezi a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos védelmet. Azt is elmondták, hogy bár külföldön is vannak komoly politikai viták, de példátlan a magyar közbeszédnek az a szintje, amikor valaki gecinek és szarnak nevez valaki mást.

Ez elfogadhatatlan, Bayernek pedig még külön szerepe is van a közbeszéd alakításában.

A bíróság szerint a sértés és lealázás még a közszereplővel szemben sem megengedett. A tette alól az sem mentesíti, hogy mások is használnak ilyen kifejezéseket.

Bayer ügyvédje a másodfok után fordult a Kúriához. Többek között arra hivatkozva, hogy más szituációkban is elhangoztak már másoktól ilyen kifejezések. A publicista szerint nem emberi minőségében akarta megalázni a politikust.

Az előzményekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>