Mint arról korábban beszámoltunk, februárban az Alkotmánybíróság elrendelte a Kúrián a lúgos orvosként ismert B. Krisztán ügyében 2018 júliusában hozott jogerős ítélet felülvizsgálatát. A tárgyalás előtt leváltották az addigi bírót, Pákozdi Zoltán Rudolfot és női bírót neveztek ki a lúgos orvos ügyének tárgyalására.

A Kúria most lezárult vizsgálata nem változtatta meg a korábbi ítéletet, így B. Krisztián börtönben marad 11 évre.

Áldozata, Renner Erika ügyvédje a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal írásában megerősítette, hogy ők is megkapták a döntésről szóló írást:

"Kevés olyan bűnelkövető van, akinek a jogrendszer ennyire kényesen szem előtt tartotta a jogait, mindeközben az áldozatának ennek a töredékét sem biztosította. Az összes jogi fórum most már egyértelműen bizonyította a bűnösségét. Vége. Itt az ideje, hogy több, mint hét év után a jogrendszer a bűncselekmény által elszenvedett károkkal is foglalkozzon!”

„Megkönnyebbültem, remélem, végre valóban vége az ügynek”

hirdetés

- mondta a nő a Blikknek.

Az MTI beszámolója szerint a Kúria szerdai közleményében azt írta, hogy a Kúria megállapítása szerint nem sérült a barátnőjét lúggal leöntő orvos fellebbezéshez való joga. Ezt Kónya István, a legfőbb bírói fórum elnökhelyettese egy sajtótájékoztatón mondta el.

A Kúria elmúlt féléves tevékenységét értékelve jelentette be, hogy befejezték az Alkotmánybíróság (Ab) által előírt felülvizsgálatot és megállapították, hogy a bíróság alkalmazta átmeneti rendelkezés nem üresítette ki a vádlott másodfokú fellebbezésének valós jogi tartalmát.

Az Ab februárban döntött arról, hogy alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény egyik átmeneti rendelkezése, amelyet a Kúria harmadfokú eljárásában alkalmazott. Ugyanis a bírósági eljárás alatt megváltozott szabályok kizárták az indítványozó által már benyújtott, az előző törvény által megengedett másodfellebbezés - a másodfokú döntés elleni rendes jogorvoslat - elbírálását a konkrét ügyben. Ezért az Ab megsemmisítette a támadott rendelkezést, és elrendelte a jogerős bírói döntéssel lezárt eljárás felülvizsgálatát.

Az Ab nem foglalt állást a bírói döntés érdemi részéről.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés