Szombaton tették közzé a levélszavazatok végleges számát, melynek eredményei megtekinthetők a valasztas.hu-n. Száz százalékos feldolgozottságnál tehát 247 957 voks érkezett a kormánypártok listájára, ami azt jelenti, hogy


a levélszavazók 94 százaléka szavazott a Fideszre.

A második legtöbb szavazat (bő tízezer) az ellenzéki összefogás listájára érkezett, ami az összes levélszavazat mindössze 4 százaléka, a maradék két százalékon pedig az összes többi országos listát állító párt osztozik.

A levélszavazatokkal együtt a Fideszre leadott szavazatok száma meghaladta a 3 milliót (a hétfői előrejelzésünk pontosnak bizonyult), így az idei a párt harminc éves történetének legjobb választási eredménye. A levélben azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, így jellemzően a határon túli magyarok adhatják le így a voksukat. A külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok a külképviseleteken szavazhatnak.

A levélben szavazók aránya folyamatosan nő a listákra leadott érvényes szavazatok körében, ami részben a külhonból regisztráltak emelkedő és a magyarországi népesség csökkenő számának köszönhető, de a levélszavazás részletszabályainak 2018-as választás után eszközölt módosításai is ezt segítik elő.

A mostani választás előtt 456 129 fő levélszavazó regisztrált szavazásra. Ugyanez a szám 2014-ben 193 793, 2018-ban pedig 378 449 volt. Négy éve 216 ezer szavazat érkezett a Fidesz listájára, akkor ez az összes levélszavazat 96 százalékát tette ki.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!