A közös hobbin keresztül minőségi időt tölthetünk együtt

Szenvedélyes beszélgetésekre, építő jellegű vitákra is sor kerülhet a közös érdeklődési területtel kapcsolatban, és ha mozgásról, sportolásról, táncról van szó, kiválóan hathat a libidóra is. De ez nem biztos, hogy elég: vegyünk példaként egy olyan esetet, amikor sor kerül a családalapításra és a nő jó időre feladja a táncolást, amit nagyon szeretett korábban, és ami közös kapocs volt a partnerrel. Azonban a partner ugyanúgy eljár és időt szán a hobbijára, ez a helyzet pedig máris olyan kellemetlen vitákat, súrlódosásokat eredményezhet, ami hatással lehet a párkapcsolatra.


Ez akkor működhet jól, ha minden helyzetben támogatjuk a másikat, és nem azt nézzük, hogy mi miben szenvedünk hiányt, hanem azt, hogy mindenki megtalálja saját magát a kapcsolatban akkor is, ha valamilyen változás áll be az életükben. Ehhez pedig a támogató hozzáállás szükséges, hiszen akkor tud hosszú távon jól működni a kapcsolat, ha ez kölcsönösen jelen van mindkét félben.

Valójában az a fontos, hogy értékeljük egymás érdeklődési területét, hobbiját, szenvedélyét. Ez a fajta támogatás lényeges a harmonikusan működő párkapcsolatokban.

A versengés biztos, hogy hosszú távon nem tesz jót a kapcsolatnak

Előfordulhat, hogy a kapcsolatban mindkét félnek ugyanaz a szenvedélye valami iránt, de idővel ez lesz az, mi kinyírja a szerelmi kapcsolatot. A legjobb példa erre Ernest Hemingway és Martha Gellhorn házassága: mindketten újságíróként, haditudósítóként is dolgoztak, így ismerkedtek meg, évekkel később viszont már versengtek egymással. Gellhorn a második világháborúról is tudósított, amit Hemingway nem viselt jól, és úgy döntött, keresztbe tesz feleségének és learatja helyette a babérokat ugyanannál az újságnál haditudósítóként. A részleteket erről ide kattintva érdemes elolvasni, tanulságos kapcsolat az övék. Egyértelmű, hogy párkapcsolati dinamikájuk arra épült, ki a dominánsabb, kinek van igaza, ami eleinte építette a szerelmüket, végül azonban az állandó versengés lett a vesztük.

Ez a példa ugyan szélsőséges eset, viszont ez kicsiben is jelen van sok-sok pár életében: vannak, akik nehezen viselik a vereséget, és ha veszítenek, akkor képesek akár napokig duzzogni. Ezek az élethelyzetek nehézségeket teremtenek, így a versengést ha lehet, célszerű lenne inkább nem egymással, hanem más barátokkal megélni.

Idővel meg is szerethetjük a partner hobbiját, akár új, akár régi

Az is előfordulhat, hogy ugyan van hasonlóság két ember között és akad közös hobbijuk is, mint például a sorozatnézés, de mindkettejüknek van más-más egyéb hobbija is, amire szeretnek időt szánni. Az idő elteltével célszerű esélyt adni némelyik hobbinak, amit akár együtt is lehet csinálni, legyen az akár a kártyázás vagy a kirándulás vagy a zenélés. Arra is van példa, hogy vannak, akik a legkevésbé sem érdeklődtek a foci iránt, de idővel megszerették a partner kedvenc csapatát, megismerték a játékosokat és szeretnek is a fociról beszélni partnerükkel. De nem járnak el együtt focizni, sőt, a nagyobb meccseken sincsenek ott, és tiszteletben tartják azt, hogy ez olyasmi, amit a partner a barátaival szeret űzni. A kikapcsolódás sokféle lehet, ha nyitottak vagyunk arra, hogy támogassuk a partnert, hogy megismerjük őt és elfogadjuk olyannak amilyen, akkor harmonikus lehet a párkapcsolat.

Fontos a hajlandóság, hogy meg akarjuk ismerni és megérteni egymást, hogy érdeklődjünk a partner hobbija iránt és értékeljük őt.

A párkapcsolatokban a hobbi lényeges lehet a közösen töltött minőségi időt tekintve, de nem kell minden hobbit megosztani egymással és nem is szükséges csak és kizárólag egymással megélni, jó, ha megtartjuk az egészséges határokat, és inkább a támogatásra helyezzük a hangsúlyt.

Párkapcsolati és szexuális tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Getty Images /24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!