A legfrissebb adatok szerint már 22 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak az Egyesült Államokban, és több mint 550 beteget azonosítottak.

Járványügyi szakemberek figyelmeztetése szerint a fertőzés csak most kezd el igazán terjedni az országban, ahol az első koronavírusos halálesetet kilenc nappal ezelőtt, február 29-én, pénteken jelentették be.

Az elmúlt pár napban egyre több államban regisztráltak megbetegedéseket: az ötven amerikai államból már 34-ben vannak koronavírusos betegek, s a fertőzés a fővárosban is megjelent. Többekről nem tudni, hogy honnan kaphatták el a vírust, mert nem utaztak külföldre, és nem volt kapcsolatuk ismert beteggel.

A vírus terjedése miatt már 8 államban vezettek be szükségállapotot, hogy fel tudják szabadítani a vészhelyzetekre félretett pénzeket és erőforrásokat, Donald Trump amerikai elnök pedig pénteken aláírta a kongresszus által elfogadott vészhelyzeti törvényt, amivel 8,3 milliárd dollárnyi (majdnem 2500 milliárd forint) szövetségi pénzt irányítottak a járvány elleni küzdelemre.

Elsőként Washington állam kormányzója, Jay Inslee hirdetett szükségállapotot, még február 29-én, amikor az ország nyugati partján lévő államban belehalt az első amerikai a fertőzésbe. Jelenleg Washington államban van a legtöbb megbetegedés, 116 estet jelentettek, és a legfrissebb, vasárnapi adatok szerint 19-en haltak meg.

Egy idősek otthona a járvány gócpontja

A járvány leginkább az állam legnépesebb városában, Seattle-ben és annak környékén terjed. A legtöbb haláleset a Seattle elővárosának számító Kirklandben történt, egy ott található idősek otthonában. A Life Care Center nevű intézményben legalább 13 elhunyt bentlakó bizonyítottan a COVID-19-tól szenvedett, és rajtuk kívül még 11-en haltak meg az elmúlt két és fél hétben, egyelőre ismeretlen okokból.

A Life Care Center szóvivőjének hétvégi közlése szerint 180-an dolgoztak a kirklandi intézményében a vírus elterjedése előtt, és 70-en vannak karanténban az otthonukban, miután a COVID-19 tüneteit mutatták. Timothy Killian elmondása szerint három alkalmazott került kórházba, és egynél mutatta ki a teszt a koronavírust. Az otthonban 55 idős bentlakó maradt (február közepén még 120-an voltak), akik nem hagyhatják el a szobáikat, és látogatási tilalmat rendeltek el. Tucatnyi lakót pedig kórházakba szállítottak át.

A Seattle Times cikke szerint nem lehet tudni, hogy mennyien fertőződhettek meg a vírussal a 90 ezres kisvárosban, de a helyiek arra számítanak, hogy többségük már el is kapta. Köztük lehet a város tűzoltóinak a negyede, és több rendőr is, akik akkor jártak az otthonban, amikor a vírus már terjedni kezdett ott.

Fotó: Karen Ducey/Getty Images/AFP

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vírus hogyan került a kisvárosba. A közegészségügyi hatóságoknak ugyanis egyelőre nem sikerült azonosítaniuk, hogy ki lehetett az első beteg Kirklandben.

A megbetegedésekre válaszul a Seattle-ben és környékén működő techcégek, mint az Amazon, a Google és a Microsoft arra biztatták munkatársaikat, hogy ha csak tehetik, dolgozzanak otthonról. Közben az Amazon közölte, hogy egy dolgozójuk fertőződött meg a vírussal, míg a Microsoftnál ketten is. A nagyváros iskoláiban nem hirdettek rendkívüli oktatási szünetet, de a környező területeken több iskolában is távoktatást vezettek be két hétre, csakúgy, mint a Washington Egyetemen.

Nagyobb baj, mint látszik

Közben Washington állam közegészségügyi hatósága elismerte, hogy a vírus sokkal nagyobb mértékben terjedhetett el az államban, és az országban, mint ahogy azt a számok mutatják, és az elkövetkező napokban és hetekben biztosan rosszabbodni fog a helyzet.

A hatóság járványügyi vezetője, Dr. Scott Lindquist közölte, hogy a szövetségi szinten jóváhagyott teszt, amit elérhetővé tettek az állam számára, nem működött megfelelően, és emiatt nem lehetett tudni, hogy milyen mértékben terjedt a vírus a területen.

Szakértők szerint már most 600 fertőzött lehet Seattle környékén, és a szám pár héten belül 12 ezerre, sőt akár 30 ezerre is nőhet, ha nem sikerül gyorsan csökkenteni az új fertőzések számát - írta a Seattle Times.

Bill Gates alapítványa segít a tesztelésben

A Bill és Melinda Gates Alapítvány vasárnap közölte, hogy otthoni koronavírus-teszteket kezdenek el osztogatni Seattle-ben és környékén. Az alapítvány terve szerint a héten már elkezdhetik a teszteléseket, naponta több százat, de azt pár hét múlva már napi több ezerre tudják bővíteni.

Az alapítvány házhoz szállítja a mintavevő eszközt azoknak, akik a betegség tüneteit mutatják, és online jelentkeznek tesztelésre, a mintákat pedig egy-két nap alatt kivizsgálják laboratóriumokban. Az eredményeket az alapítvány megosztja a közegészségügyi hatóságokkal, és segít nekik abban is, hogy a fertőzés terjedését nyomon tudják követni. Az alapítvány ötmillió dollárt ajánlott fel a járvány elleni küzdelemre Seattle városában és környékén, és ennek nagy részét a tesztelésekre fogják használni.

Kaliforniában kiköthet a koronavírusos óceánjáró

A legnagyobb amerikai államban a legfrissebb, vasárnapi adatok szerint 114 fertőzöttet tartanak nyilván, míg szombaton ez a szám még csak 88 volt - közölte Gavin Newson. A kaliforniai kormányzó közlése szerint nagyjából tízezer teszt áll a rendelkezésre az államban, ahol az iskolák egymás után jelentik be a tanítási szüneteket, míg San Franciscóban az önkormányzati intézményekben két hétre betiltották a nem feltétlenül szükséges gyűléseket.

Newson közlése szerint nagyjából 788 embert teszteltek le, és egyben arra figyelmeztetett, hogy az ismert fertőzöttek száma biztosan meredeken emelkedni fog, ahogy egyre több és több gyanús esetet tudnak megvizsgálni.

A kormányzó egyben bejelentette, hogy hétfőn kiköthet Oakland kikitőjében a Grand Princess nevű óceánjáró hajó, ami csütörtökön érkezett Kalifornia partjaihoz, fedélzetén 21 fertőzött emberrel. A hajón nagyjából 3500 utas és személyzet tartózkodik, és több napon át nem engedték kikötni a hatóságok.

A Grand Princess fedélzete
Fotó: Josh Edelson / AFP

A hajóról először a nagyjából ezer kaliforniai utast szállítják le, majd a többi amerikait, akiket két hétig katonai támaszpontokon helyeznek el. A külföldi utasokat pedig repülőgépekkel szállítják hazájukba, úgy, hogy utazás közben ne tudjanak más utasokkal találkozni.

Lemondott tenisztorna

Vasárnap bejelentették azt is, hogy a vírus miatt nem tartják meg az Indian Wells-i tenisztornát Kaliforniában, ami hétfőn kezdődött volna el. Az ötödik Grand Slamként is emlegetett teniszverseny nagy közönséget szokott vonzani, a kéthetes eseményt tavaly 475 ezer ember nézte a helyszínen. A versenyre már odaérkezett a világ legjobb férfi teniszezőinek legjava, köztük Rafael Nadal is. A versenyigazgató közölte, igyekeznek keresni egy új időpontot a versenynek.

Politikusok önkéntes karanténban

A vírus elérte az amerikai politikusokat is. Ted Cruz texasi szenátor és a szintén republikánus Paul Gosar arizonai képviselő is bejelentette, hogy önkéntes karanténba vonultak otthonukban, miután mindketten részt vettek egy konferencián, ahol kapcsolatba kerültek egy utóbb koronavírussal diagnosztizált emberrel.

A CPAC nevű konzervatív eseményen rajtuk kívül ott volt a Republikánus Párt legjava, köztük Donald Trump és Mike Pence alelnök, akit Trump a vírus elleni küzdelem vezetésével bízott meg.

Kiemelt kép: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Koronavírus: egy időre felfüggesztették a kereskedést az amerikai tőzsdén, az olajár 1991 óta nem látott mértékben esett

Az európai tőzsdék is nagyot estek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!