Október 1-től 3,3 százalékkal csökken a távhő díja a lakossági felhasználók számára. Ez az intézkedés már idén 139,4 milliárd forintos költségvetési hiányt okozhat.


A kormány módosítaná a távhőszolgáltatás árát és a támogatási rendszert egy pénteken közzétett rendelettervezet szerint – számolt be róla a Portfolio. Ennek értelmében október 1-től a lakossági felhasználók számára a szeptember 30-án érvényben lévő távhőszolgáltatási díjakhoz képest 3,3 százalékkal alacsonyabb díjat kell majd fizetniük. Ez az árcsökkentés a legmagasabb hatósági árra vonatkozik, amelyet a jövőben sem léphet túl a díjszabás.

A Portfolio elemzése szerint

A rendelet továbbá a külön kezelt intézmények – például kórházak és iskolák – esetében a távhőszolgáltatók által alkalmazandó önköltségi hődíjat is meghatározza. Ezek az intézmények a 2011. március 31-én érvényben lévő díjakhoz képest 4,2 százalékkal magasabb összeget fizetnének. Ezen kívül a távhőszolgáltatók nyereségét is korlátoznák, különösen azok esetében, akik nem fektetnek be energiahatékonysági fejlesztésekbe.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!