Elvették Palkovics Lászlótól a hajdúnánási MotoGP versenypálya projektjét, a jövőben Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter lesz a felelőse a fejlesztésnek - szúrta ki a Hvg.


A személyi változás mellett a megvalósítás feladatát is elvették a debreceni Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.-től, az új megbízott a BMSK Zrt. lesz, amely általában a kormányzati magasépítési beruházások megvalósítója. Előbbi cégnek így most amellett, hogy át kell adnia a projektet, az eddig elköltött pénzzel is el kell számolnia.

A kormány visszavonta azt a határozatát is, miszerint "a fejlesztés megvalósításához szükséges eljárások a 2020. évben elindításra, a szerződéskötések előkészítésre kerüljenek, a magyarországi MotoGP futam első alkalommal 2023-ban történő megrendezése érdekében". Ezzel együtt a projektet kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánították, ami egyebek közt azt is jelenti, hogy nem kell településképi véleményezési eljárást folytatni és építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt sem kell beszerezni a kivitelezőknek.

Az év elején dőlt el, hogy Hajdúnánáson MotoGP-pályát építenek, hogy a település 2023-tól kezdve 10 évig futamokat rendezhessen. A megállapodás létrejöttekor Kósa Lajos azt mondta, ez egy olyan befektetés, amelynél jobb országimázs szempontjából nem létezik. A Tiba Istán személyében külön miniszteri biztost is kapó projektre 65 milliárd forintot szán az állam, e mellett további 4 milliárdot kell fizetni a spanyol jogtulajdonos Dorna Sportsnak.

A Hvg szerint bár Palkovicstól elvették a projektet, az ő feladata lesz, hogy októberig előterjesztést készítsen a beruházás üzemeltetésével kapcsolatban, és bemutassa a kormánynak az ezzel járó indokolt költségeket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!