A főpolgármester szerint politikai kampány martalékává vált a közösségi közlekedés mindössze néhány ezrelékét érintő átcsoportosítás. A BKK vezérigazgatójának lemondását nem fogadta el.


A korábbi menetrend visszaállítását kérte Karácsony Gergely a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK), valamint azt, hogy a közlekedés fejlesztéséről egyeztessenek a fővárosi kerületekkel. A közlekedési cég vezetője elnézést kért, amiért korábban levágásra várók pulykákhoz hasonlította az utasokat. Walter Katalin felajánlotta a lemondását is, ezt azonban a főpolgármester nem fogadta el.

Karácsony pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a BKK szakmai munkájának fontos része az utazási adatok elemzése, amelyek alapján javaslatot tett egy hatékonyabb, az utazási szokásokhoz igazodó menetrend kialakítására. Szerinte azonban „a legjobb szakmai javaslat is elvérezhet, ha az egyesek gátlástalan önzésének és a lejárató politikai kampánynak válik áldozatává”.

Az pedig többet árt, mint amennyit a jobb menetrend használ. Ezért arra kértem a BKK munkatársait, hogy óvják meg a szakmai munkát a politikai kampány hatásaitól, állítsák vissza a korábbi menetrendet, és a közlekedési fejlesztésekről egyeztessenek a kerületekkel” - írta a főpolgármester.

A járatritkítások ügyének egyik érdekes mellékszála volt, hogy a 24.hu szerint a BKK vezérigazgatója egy háttérbeszélgetésen azt mondta:

Walter Katalin pénteki nyilatkozatában elnézést kért, és azt írta, hogy nem állt szándékában senkit sem megbántani. A BKK-vezér azt is hozzátette, hogy három éve vezeti a vállalatot, és ez idő alatt minden döntését a Budapestért és az utasokért érzett felelősség vezérelte.

„Szándékaink ellenére a BKK egy politikai kampány részese lett. Szakmai alapú döntéseinket, amelyeket több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáim készítettek elő, kiragadott adatokat bemutató vagy éppen manipulatív fotókkal illusztrált Facebook-posztokban, és azok nyomán féligazságokat tartalmazó újságcikkekben kérdőjelezték meg” - fogalmazott Walter Katalin.

Mint írta: nem tévedhetetlen, de az elhivatottsága, az utasok és a kollégái iránt érzett felelőssége megkérdőjelezhetetlen.

- írta nyilatkozatában Walter Katalin.

Karácsony Gergely erre is kitért a pénteki bejegyzésében. Mint kiderült: Walter felajánlotta a lemondását, de azt a főpolgármester nem fogadta el.

„Egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését, nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a BKK végzett. Nem véletlenül választották meg Walter Katalint tavaly ősszel a legjelentősebb európai szakmai szövetség, az Európai Nagyvárosi Közlekedési Hatóságok (EMTA) elnökévé” - írta a városvezető. Azt is hozzátette: büszke rá, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhat egy csapatban a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésén.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!