2017 augusztusában a szombathelyi bíráság ítéletet hozott a Kétfarkú Kutya Párt aktivistái ellen, amiért azok a városban színesre festettek egy berepedezett járdaszakaszt. A végzés szerint köztisztasági szabálysértést követettek el.

A figyelemfelhívó akcióra a párt elmondása szerint a balesetmegelőzés mellett azért került sor, hogy az útburkolat hibáira a hatóságok és a közvélemény is felfigyeljen és minél hamarabb ki legyen javítva az adott szakasz. Egyébként nem ez volt az egyetlen ilyen megmozdulásuk.

Amint azt az Alkotmánybíróság által kiadott határozatban is feltüntetik, véleményük szerint a cselekmény nem volt veszélyes a társadalomra:

"A járda felületét ugyanis nem szennyezték be, az általuk használt vízben oldódó festék könnyen eltávolítható, és magatartásuk nem volt más, mint a szabad véleménynyilvánításuk, amellyel egy hatósági mulasztásra hívták fel a közvélemény figyelmét. Utaltak arra, hogy míg a vonatkozó jogszabályok szerint a járdát a meghibásodást követő egy héten belül ki kellene javítani, addig a szóban forgó járdaszakasz 20 éve rossz állapotban van."

A szombathelyi bíróság ezzel ellentétben a társadalomra veszélyesnek ítélte meg a tevékenységet. Szerintük a szabálysértési hatóság megfelelően döntött, amikor "a közterület tulajdonosa érdekének védelmét helyezte előtérbe a véleménynyilvánítás szabadságával szemben".

A párt azért fordult Alkotmánybírósághoz, mert úgy látták, hogy a bíróság döntése sérti a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat és a művészeti alkotás szabadságához való jogukat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>