A solymári polgármester szerint a kánikula ellenére egyelőre nem gond, hogy egy csepp víz sem folyik át a vadonatúj vízvezetéken. De azért furcsállja a huzakodást az átadási árról.

Tavaly nyáron még a hadsereg lajtoskocsijait is be kellett vetni, akkora volt a vízhiány Solymáron. Utána született döntés egy új vízvezeték megépítéséről, ami példás gyorsasággal el is készült. Ezzel lehetővé vált, hogy szükség esetén a Fővárosi Vízművek készletéből kapjon vizet az agglomerációs település. A vezeték megépült, de víz egy csepp sem folyik benne, mert a Dunamenti Regionális Vízmű (DMRV) és a Fővárosi Vízmű nem tudott megegyezni az átadási árban. A kormány a lakossági vízárakat évekkel ezelőtt befagyasztotta, a főváros vezetése ugyanakkor azt mondja, nem szeretnének veszteségesen vizet átadni Solymárnak, legalább az önköltségi árat elkérnék. A Dunamenti Regionális Vízmű viszont nem hajlandó többet fizetni, mert abban az esetben náluk keletkezne veszteség.

Kíváncsiak voltunk, hogy látja első kézből a helyzetet Szenthe Kálmán solymári polgármester

– Végre elkészült ez a vezeték viszonylag gyorsan, aminek a nagy részét, a solymári szakaszát a Dunamenti Regionális Vízmű építette, a fővárosi kisebb szakasza pedig a Fővárosi Vízművek beruházásában készült el. A két szolgáltató közt még nincs megegyezés arra vonatkozólag, hogy mennyi legyen a víz átvételének ára. Azért egy kicsit furcsa most ez a huzakodás, mert az FV, és a DMRV eddig is adogatott egymásnak több ponton vizet Óbudánál is, és még pár másik helyen, azaz van olyan, hogy a DMRV ad a fővárosnak, a főváros a DMRV-nek – mindig is volt köztük vízátadási kapcsolat.

Ezen huzakodnak, de ebből biztos lesz valami megegyezés, emiatt nem aggódom. Az országgyűlési képviselőnk, Menczer Tamás államtitkár is azt mondta, hogy ebben a csőben márpedig lesz víz. Mindenkit megnyugtatott, hogy meg fog oldódni a kérdés. Most még az a helyzet, hogy a két szolgáltató bokszol egymással, ebbe nincs beleszólásunk, ez az ő vitájuk.

– Mi az érve a Fővárosi Vízműveknek, hogy ebben az esetben magasabb díjszabást szeretne elérni?

– Azt állítják, hogy az alacsony vízdíjak miatt nagy veszteségük van, ezt szeretnék ezzel kompenzálni.

Nem tudom, hogy ebből mi lett leírva, de valóban, az eddigi tárgyalásokon arról volt szó, hogy a szokásos elszámoló áron adják át a vizet, azon, amin eddig is dolgoztak.

– Okozhat-e ez most kiélezett helyzetet az ellátásban?

– Ez most bennünket nem fenyeget, hisz ilyenkor augusztusban nagyon alacsony a vízfelhasználás, az egész agglomeráció szabadságon van, általában nincs vízhiány, legfeljebb néha, ha csőtörés van, vagy tervezett javítás.

– Tehát van idő a megegyezésre?

– Van, legközelebb jövő nyáron számíthatunk ilyen problémára, ha megint beüt egy tavalyihoz hasonló szárazság, de addigra én biztos vagyok benne, hogy lemeccselik egymás közt ezt a kérdést.

– Volt idén nyáron vízhiány?

Egyszer jelezte a DMRV, hogy a biztonság kedvéért kérjük meg a lakosságot, hogy takarékoskodjon a vízzel, de az is csak elővigyázatosság volt, és utána jöttek is hatalmas esőzések, így ez nem volt gond idén.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!