A miniszterelnök már Kötcsén is arról beszélt, hogy Magyarországnak távol kell maradnia mindenféle blokkosodástól, és az új világrendben egyfajta gazdasági egyensúlyt kell tartani.


Orbán Viktor kedden még gumicsizmában tervezett, másnap viszont már a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen állt a pódiumon, hogy a világgazdaság széteséséről és valami új fogalomról, a gazdasági semlegességről beszéljen. A miniszterelnök elárulta, hogy a terve, amit már belengetett, épp ennek a semlegességnek a témáját járja körül.

Orbán rögtön azzal kezdett, hogy Magyarország újra az EU soros elnöke, és ilyenkor mindig van egy kis extra lehetőség nagyívű rendezvényekre, mint ez is.

Szerinte ez az új fogalom lesz a következő időszak slágere.

Orbán már Kötcsén is arról beszélt, hogy Magyarországnak távol kell maradnia mindenféle blokkosodástól, és az új világrendben egyfajta gazdasági egyensúlyt kell tartani.

Orbán Viktor szerint Európa gazdasági veszte egyenes út, ha visszatér a blokkosodáshoz.

„A huszadik századot nem lehet feltámasztani, új gazdaságpolitikára van szükség” – érvelt. Ezt követően rátért a gazdasági semlegesség koncepciójára, amit Budapestnek kell kidolgoznia, mert Brüsszel „képtelen” rá.

A gazdasági semlegesség alapvetése, hogy még akkor is léteznek találkozási pontok a világgazdaságban, ha az kettéválik. „Ez még a hidegháború legsötétebb időszakában is így volt, elég, ha Bécsre gondolunk” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Magyarország földrajzilag és szellemileg is pont ezen a metszésponton helyezkedik el.

Az Orbán-féle gazdasági semlegesség alapszabályai:

- Mi döntjük el, kivel üzletelünk.

- Azzal kötünk üzletet, aki a legtöbbet kínál.

- Csak a saját értékeink alapján tárgyalunk – szemben a Nyugattal, ahol ideológiai kérdéseket (mint woke, gender, migráció) kevernek az uniós pénzekhez.

- Minden irányban tájékozódnunk kell.

Ezek a gazdasági semlegességre törekvő országok „testtartását” határozzák meg – mondta Orbán.

A gazdasági semlegesség lényege több pontból áll:

- Finanszírozási semlegesség: jelen kell lenni a londoni, katari és kínai pénzpiacokon. Magyarország már kapott kínai és katari hiteleket.

- Beruházási semlegesség: nem válogatunk, honnan érkezik a befektetés.

- Piaci semlegesség: annak adunk el, aki megveszi.

- Technológiai semlegesség: Orbán itt a Paks II projektet említi, amit sokan orosz beruházásként kezelnek, pedig amerikai cégek is dolgoznak rajta.

- Energiasemlegesség.

„Ha tudjuk, mi a testtartásunk, akkor fel kell tennünk a kérdést: mi a gazdasági semlegesség politikája?” – mondta Orbán, aki szerint ez még alakulóban van.

(via Telex)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!