Aki rendszeresen követi a tech híreket, annak nem újdonság, hogy a világ második legnagyobb telefongyártója, a Huawei meglehetősen szorult helyzetbe került, mikor Donald Trump május végén feketelistára tette a kínai vállalatot, aminek eredményeként többek közt a Google, az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is felfüggesztette üzleti kapcsolatát a céggel. Trump két hete meglepő fordulatként bejelentette, hogy ugyan a feketelistáról nem távolítja el a kínai vállalatot, néhány korlátozást felold.

A kínaiak viszont már régóta készülnek a legrosszabbra, és az elmúlt hetek során több információ is napvilágot látott saját, HongMeng OS nevű mobiloperációs-rendszerükről, amivel kapcsolatban arról szólnak a legutóbbi szivárogtatott információk, hogy már augusztusban bemutatkozhat.

Már egymillió telefonon fut a Huawei saját operációs rendszere

A kínaiak leszállították a mobilokat, amiken megkezdődik a HongMeng OS tesztelése.

A Global Times egy hónapja arról írt belsős forrásaira hivatkozva, hogy az operációs rendszer 60%-kal lesz gyorsabb, mint a Google-féle Android, de ami ennél is fontosabb, hogy a szoftvert már a Tencent óriásvállalat és más kínai mobilgyártók, például az Oppo és a Vivo is tesztelik.

Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) a Huawei alapítója és vezérigazgatója, egy nemrég adott interjú során maga is megerősítette ezt az információt. A vezér elmondása szerint az egyébként Android-alapú Hongmeng OS tényleg gyorsabb lesz a Google szoftverénél, és nem csak mobileszközökre szánják, különféle eszközökkel lesz kompatibilis, többek közt laptopokkal, hálózati switchekkel, routerekkel és más internethez kapcsolódó kütyükkel.

A vezér elmondása szerint a Huawei rendszerét mindössze öt milliszekundumnyi feldolgozási idő jellemzi, amivel gyorsabb, mint az Android és a macOS,

utóbbira azért tett említést, hogy hangsúlyozza a platform univerzális jellegét.

Hozzátette, hogy a fő kihívást a hiányzó alkalmazásbolt jelenti majd, ilyen téren nehéz lesz felvenni a versenyt az Apple-lel és az androidos gyártókkal, viszont már gőzerővel fejlesztik a saját appboltjukat. Mindezen nehézségeken felül azért is lesz nehéz meggyőzni a nyugati piacok vásárlóit, mert a Huawei-kel kapcsolatban többen is megkérdőjelezik a cég biztonságát a kémkedős vádak miatt.

--FILE--View of a signboard of Huawei in Kunming city, southwest China's Yunnan province, 11 December 2018. Chinese tech giant Huawei on Thursday launched a new smartphone in Kenya targeting social media-savvy youth. Speaking at the launch in Nairobi, Steven Li, Huawei's head of Eastern Africa Mobile, said the device, retailing at 18,000 Kenyan shillings (180 U.S. dollars), will also be available online on pre-orders that kicked off immediately until Feb. 7.

A Huawei saját rendszere 60%-kal gyorsabb az Androidnál, és más gyártók is szemeznek vele

Könnyen lehet, hogy a kínai cégnek köszönhetően alakul át az évek óta kétpólusú mobilpiac.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!