A Huawei alapítója és vezérigazgatója, Ren Zhengfei a japán médiának nyilatkozva elmondta, hogy a cége nem csinált semmi illegálisat vagy károsat, ezért nem fog engedni az amerikaiak nyomásának, nehogy az történjen velük, mint a szintén kínai ZTE-vel tavaly. A ZTE ugyanilyen szankciókat kapott tavaly Donald Trumptól, az eset pedig majdnem a csőd szélére sodorta a vállalatot. A Huawei nem akar így járni, és nem is fog, legalább is Zhengfei szerint - a vezérigazgató elmondta, hogy már egy ideje készülnek hasonló korlátozásokra. "Nem fogunk változtatni a vezetői körön, és nem fogadjuk el a megfigyelést sem, ahogy a ZTE tette" - mondta.

--FILE--View of a signboard of Huawei in Kunming city, southwest China's Yunnan province, 11 December 2018. Chinese tech giant Huawei on Thursday launched a new smartphone in Kenya targeting social media-savvy youth. Speaking at the launch in Nairobi, Steven Li, Huawei's head of Eastern Africa Mobile, said the device, retailing at 18,000 Kenyan shillings (180 U.S. dollars), will also be available online on pre-orders that kicked off immediately until Feb. 7.

Komoly csapást kapott a Huawei, nem használhatják többé az Androidot

Az amerikai kormány nyomására a Google felfüggeszti az együttműködései egy részét a kínai céggel.

A céget eddig a küszöbön álló 5G-s mobilhálózatok kiépítéséből kívánták kiszorítani az amerikaiak - több-kevesebb sikerrel -, viszont Donald Trump nemrégiben feketelistára tette a Huaweit, ami nagyjából azt jelenti, hogy a vállalatnak nem adhatnak el szolgáltatásokat és hardvereket az amerikai cégek, és ez vonatkozik a Google-t birtokló Alphabet anyacégre is, ami a feketelista hatására döntött úgy, hogy

a Huawei által gyártott mobileszközök a jövőben nem kaphatják meg az Android operációs rendszert.

Azóta bejelentették azt is, hogy három másik amerikai nagyvállalat, az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is azonnali hatállyal felfüggeszti üzleti megállapodásait a kínaiakkal. Ez óriási csapás a Huaweinek, mivel az Intel szerverchipjeit és processzorait építi saját laptopjaiba. A Qualcomm és a Broadcom mobiltelefonhoz gyárt chipeket, ez kevésbé fájdalmas a kínaiaknak, mivel már jó ideje házon belül fejlesztett Kirin processzorokat használják az okostelefonokban.

Fotó: GREG BAKER / AFP

Zhengfei a nyilatkozatában azt is elmondta, hogy már régóta fejlesztik a saját chipjeiket a Huaweinél, részben azért, mert készültek egy hasonló eseményre. A vezérigazgató optimista: úgy gondolja, hogy az amerikai piac korlátozásaival együtt is csak lelassulni fog a Huawei növekedése, nem áll meg, ráadásul végképp nem lesz végzetes a kínai cég számára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!