A Huawei 30 milliárd dollárnyi bevételkiesésre számít az elkövetkezendő két évben - írja a CNN a vállat ügyeveztőjére hivatkozva. Csengfej Ren azután beszélt erről egy sajtótájékoztatón, hogy néhány hete Donald Trump feketelistára tette a vállalatot, elvágva ezzel a céget többek között attól, hogy a jövőben is használhassa a Google fontosabb, ingyenesen nem elérhető Android-licenceit.

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?

Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

"Úgy gondolom, hogy a következő két évben csökkenteni fogjuk a gyártókapacitásunkat, és a bevételünk 30 milliárd dollárral kevesebb lesz a korábbi előrejelzéseknél, tehát az eladásokból származó bevételünk a mostani és a következő évben 100 milliárd dollár körül fog alakulni" - mondta a Huawei első embere.

A kínai cég 2018-as auditált jelentése szerint a vállalat a tavaly még erős üzleti évet tudhatott maga mögött: árbevétele 19,5 százalékkal 721,2 milliárd kínai jüanra (104,6 millárd dollár) nőtt, és az amerikai szankciók bevezetése előtt még úgy szóltak az kifejezetten pozitív előrejelzések, hogy a következő évben újabb 25%-kal nőnek majd a cég eredményei.

Ezt húzta keresztbe az USA és Kína között dúló kereskedelmi hárború, aminek az egyik legnagyobb vesztese eddig a Huawei. Az amerikaiak először a küszöbön álló 5G mobilhálózatok építéséből akarták világszerte kigolyózni a vállalatot, majd ott intéztek támadást, ahol a legjobban fáj: a legtöbb bevételt termelő fogyasztói üzletág területén. Donald Trump fekete listájának következményeként ugyanis többek közt a Google, az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is felfüggesztette üzleti kapcsolatát a céggel, ami jelentős befolyással van a cég jövőbeni terveire, főleg az okostelefonok gyártását és értékesítését nézve.

Ezért nem akarja Amerika, hogy a kínai Huawei uralja az 5G piacát

Az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy elérje: szövetségesei hozzá hasonlóan tiltsák ki a kínai vállalatot a következő generációs, 5G-s mobilhálózatok fejlesztéséből.

A Huawei idén és tavaly úgy érte el a világ második legnagyobb mobilgyártója státuszt (közvetlenül a Samsung után), hogy közel egy évtizede szinte teljesen ki van szorítva az amerikai piacról, és a cég korábban büszkén hangoztatta, hogy rövid időn belül igyekeznek a legnagyobb mobilgyártóvá válni, ám ennek a tervnek most erősen keresztbe tettek a szankciók, aminek hatására - Ren elmondása szerint - 40%-kal estek az eladási mutatók a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A cég viszont ennek ellenére is 100 milliárd dolláros bevétellel számol, és már javában készül arra az időszakra, mikor a leendő okostelefonjain már nem használhatja az Androidot. A legfrissebb információk szerint a Huawei már idén ősszel piacra dobná a Kínában HongMeng, míg a világ más részein Ark néven futó operációs rendszert, ami egyes források szerint 60%-kal gyorsabb a Google megoldásánál, és már más kínai gyártók is érdeklődnek utána.

--FILE--View of a signboard of Huawei in Kunming city, southwest China's Yunnan province, 11 December 2018. Chinese tech giant Huawei on Thursday launched a new smartphone in Kenya targeting social media-savvy youth. Speaking at the launch in Nairobi, Steven Li, Huawei's head of Eastern Africa Mobile, said the device, retailing at 18,000 Kenyan shillings (180 U.S. dollars), will also be available online on pre-orders that kicked off immediately until Feb. 7.

A Huawei saját rendszere 60%-kal gyorsabb az Androidnál, és más gyártók is szemeznek vele

Könnyen lehet, hogy a kínai cégnek köszönhetően alakul át az évek óta kétpólusú mobilpiac.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!