2022-ben tucatnyi homok- és porvihar pusztított az országban. A szaúdiak 50 milliárd fában gondolkodnak ugyanezért.


A nem mindennapi tervet vasárnap jelentette be az arab ország miniszterelnöke.

– mondta Mohammed asz-Szudáni a dél-iraki Baszrában egy klímakonferencián, amelyen mások között nagykövetek és ENSZ-tisztségviselők vettek részt.

A kormányfő elmondta azt is, hogy a tervek szerint minden kormányzóságba jutna a fákból, majd azt kezdte ecsetelni, hogy Irakban több mint hétmillióan saját bőrükön érzik az éghajlatváltozást, ezen belül a szárazság miatt több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A kormányfő mindemellett ígéretet tett arra, hogy Bagdadban nemsokára a klímaváltozással kapcsolatos régiós konferenciát szerveznek.

Irakban 2022-ben tucatnyi homok- és porvihar pusztított, amelyek hatására számosan légzési nehézségekre panaszkodtak.

Az egykor 30 millió pálmafa országának nevezett Irak területének már 39 százaléka sivatagosodott el, a városok körül kialakított zöld övezetekkel próbálnak ez ellen harcolni. Teszi ezt úgy, hogy közben vészesen apad az Irakot átszelő Tigris és Eufrátesz folyók vízmennyisége, ehhez az éghajlati változások mellett az iraki és a törökországi gátak is hozzájárulnak.

Szaúd-Arábia is lépni akar: a következő tíz évben tízmilliárd fa ültetését tervezi az országban, valamint további 40 milliárdot az Arab-félszigeten más arab államokkal együtt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!