A két legnagyobb pedagógus szakszervezet problémája, hogy nem látja a jövő évi költségvetésben a beígért béremelést.


Csütörtök este jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint januártól a hit- és erkölcstanhoz, valamint a hittanoktatáshoz kapcsolódóan béralapú támogatást nyújtanak. Ennek összege 61 ezer forint/hó/fő.

Ezt az egyházi iskolák tanárai mellett azok az állami és nemzetiségi iskolákban dolgozó hittantanárok is megkapják, akik a bevett egyházakhoz tartoznak.

A kiegészítő támogatás a rendelet szerint januártól egészen 2024. március 31-ig jár majd.

– mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Telexnek a kormányhatározatra reagálva.

Totyik Tamás szerint megszokott dolog, hogy a hit– és erkölcstan oktatók ilyen bérkiegészítés kapnak, tehát a mostani határozattal a kormány a béremeléshez tartozó járulékokat emelte meg.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja is megerősítette, hogy a kormány által biztosnak ígért 10 százaléknak nyoma sincs a költségvetésben.

A kormány az unióval való megállapodáshoz és az eu-s pénzek folyósításához közötte a pedagógusok fizetésemelését. Az ígéret szerint ha megérkeznek ezek a pénzek, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig közel 30 százalékkal emelnék a tanárok bérét. Ezzel a pedagógusok fizetése 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!